JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Simulera synkront på Ethernet

Zarlinks kretsar klarar även klockningen av asynkrona

Zarlink har lanserat andra generationen av sina kretsar för att omvandla synkron nättrafik till paketdata över IP/Ethernet. Och den här gången kan de till och med klara av att sköta synkroniseringen över det asynkrona paketnätet.
Asynkrona nät har fördelen att flera kan dela på samma nätkapacitet, medan synkrona nät ger en garanterad tillgång till bandbredd. När man ska konvertera mellan nätformerna kan det däremot bli krångligt, och risken är att man blir av med fördelarna från bägge.

Zarlink har en serie kretsar för konvertering från synkron TDM-trafik till asynkron IP/Ethernet-trafik, som nu lanseras i andra generationen. Behovet finns.

- Våra produkter är kunddrivna, inget nytt projekt får godkänt om det inte finns någon intresserad kund. Vi har sett ett stort intresse för möjligheten att koppla upp gammal TDM-utrustning över Ethernet, säger Bruce Ernhofer, produktchef på Zarlink.

De nya kretsarna, ZL50111-familjen, finns i tre varianter, där den huvudsakliga skillnaden är storleken; 128, 256 eller 1 000 kanaler kan konverteras från tidsmultiplexering till IP-paket. IP-tunnlingen av den synkrona trafiken sker med standardprotokoll som UDP, IPv4, IPv6 och MPLS.

- Vi kan stödja många fler tekniker, kretsarna går att programmera om i mjukvara, förtydligar Bruce Ernhofer.

Rejäl buffer
För att vara säker på att regenerera den synkrona signalen korrekt har ZL50111-familjen en rejält tilltagen buffer, motsvarande en fördröjning på 16 millisekunder.

- Våra kunder säger att de har en normal fördröjning på 5 ms, så det är rejält tilltaget.

Det knepigaste med att tunnla synkron trafik över IP är att synkron nätutrustning behöver en gemensam klocka för att hålla ordning på tidsluckorna. Denna klocka brukar bäras över nätet, men detta är inte möjligt i ett asynkront nät med varierande tidsfördröjning. Detta problem har Zarlink knäckt med en egenutvecklad teknik.

- Vi använder bland annat tidsstämplingen i RTP-protokollet för att föra över tidssignalen. Tekniken finns i två varianter. Om bägge ändar har en egen klocka skickas bara differensen. Om ena änden är en accesspunkt utan egen klocksignal skickar vi över hela klocksignalen.

- Vi har testat tekniken med tre olika nätkvaliteter. Med 5 och 10 ms latenstid fungerade det utmärkt. Med 16 ms latens, motsvarande en långdistansförbindelse tvärs över Nordamerika, fungerar det fortfarande, men inte tillräckligt bra för att möta ITUs hårda standardkrav.

I kvantiteter om 1 000 kostar kretsen 130 dollar, 180 dollar eller 276 dollar, beroende på storlek.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)