JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den man inte kan slå får man slå sig ihop med

Den årliga Tekniska Mässan i Älvsjö brukar normalt inte vara särskilt spännande för den elektronikintresserade. Men årets upplaga var annorlunda.
Dels förstås för att IM-föreningens Embeddedsektion - som består av företag som säljer produkter för inbyggda system - valt att ställa ut i det närmaste mangrant. Men också för att mässan tydligt visade att elektronik numera varken kan eller bör behandlas som en egen teknikgren. Tvärtom - elektronik som tidigare enbart synts på de renodlade elektronikmässorna sitter ju numera inte bara i telekomutrustning utan i allt från svetsar till biomedicin, från snöskotrar till lastbryggor, från handverktyg till industriautomation.

Inbyggnadsföretagen närvaro på Tekniska Mässan gav uppenbarligen mersmak. Flera av dem hade Komponentmässan i Göteborg i färskt minne, och allt som oftast utföll jämförelsen till Tekniska Mässans fördel. Främsta skälet var förstås besökarsiffrorna - en genomsnittlig dag på Tekniska Mässan drog lika många besökare som hela Komponentmässan sammanlagt.

Mersmaken var ömsesidig. Arrangörerna av Tekniska Mässan fortsätter att flirta med IM-föreningens sektioner. Till nästa år finns tanken att även test- och mätsektionens medlemmar ska ställa ut.

Produktionssidan, åtminstone kontraktstillverkarna, borde också tilltalas av Tekniska Mässans bredd. Flera av dem har ju verksamhet som överskrider elektronikens gränser.

Ökade designkrav gör också att exempelvis kontaktdon och kablage snart sagt är lika mycket mekanik som elektronik. Och med tanke på hur många komponentdistributörer som håller på med någon form av inbyggda system och letar kunder långt utanför de traditionella elektronikföretagen så borde det faktiskt inte vara så många steg kvar tills en majoritet av IM-föreningens medlemmar skulle platsa på Tekniska Mässans golv.

En sådan utveckling vore förstås en allvarlig knäck för de renodlade elektronikmässorna. Men på sistone har dessa inte lyckats locka några större skaror utöver de redan frälsta, trots i många fall synnerligen väl genomtänkta och genomförda arrangemang i såväl Stockholm som Göteborg. Dessa redan frälsta borde dessutom utställarföretagen redan ha kontakt med, och dessa personer vet förmodligen redan det mesta om företagens nyheter - de har fått informationen på säljbesök eller via Internet.

Diskussionen om hur besökardebaclet i Göteborg ska undvikas till Elektronik-2005 i Stockholm pågår förstås inom IM-föreningen. Konjunkturen ger förhoppningsvis viss draghjälp, men informationsrevolutionen, de strukturella förändringarna i branschen och spridningen av elektronik till andra industrigrenar gör att alternativet Tekniska Mässan framstår som allt mer lockande, för såväl besökare som utställare. Då skulle också de som förespråkar en årlig mässa få sina önskemål tillgodosedda automatiskt.

Den här typen av förändringar sker inte så fort. Elektronik-2005 kommer säkert att genomföras enligt plan. Men om den vikande besökartrenden fortsätter där så borde IM-föreningen ta sig en allvarlig funderare. Och det skulle inte förvåna om Tekniska Mässan då blev ett förstahandsval.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)