JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I år tar det fart

Gott Nytt år - kära läsare! Nåja, det där är en ganska sliten fras som nu, en bit in i januari, börjar kännas en smula inaktuell. Samtidigt är det mycket som tyder på att vi i år kommer att få se en ljusning inom elektronikindustrin. Både den svenska och utländska.

Forskningsbolaget Acreo ser återigen positivt på framtiden, efter några tuffa år med personalminskningar bakom sig. Statens strategi för den behovsstyrda forskningen är mer genomtänkt än på många år, hävdar Acreos vd Hans Hentzell. Till detta hör att industrikonjunkturen är på väg att vända. Förhoppningsvis kan systemkonstruktionsprojektet Socware i Norrköping och Lund knoppas av i ett eget företag under året. Detsamma gäller papperselektronikprojektet i Norrköping.

Ytterligare ett gott tecken är att utbyggnaden av 3G börjar ta fart i USA. I början på januari presenterade landets största mobiloperatör, Verizon, sin första utbyggnadsplan för 3G. Företaget ska investera en miljard dollar i nya nät, vilket rimligen bör vara en positiv signal för leverantörer som Ericsson.

Nokia har dessutom meddelat att det fjärde kvartal förra året blev betydligt bättre än väntat. Positivt ur Ericssons synvinkel är att Nokias systemdelen gick med vinst, vilket företaget tidigare inte trott.

Ericsson har för övrigt också rapporterat goda nyheter på sistone. När flera kinesiska telekombolag nyligen presenterade en samlad upphandling värd drygt två miljarder dollar hade Ericsson tillsammans med Motorola, Lucent, Cisco och Intel del i miljardpaketet. Det svenska telekombolaget väntas dessutom få en order från indiska Bharti Enterprise värd mellan 300 och 400 miljoner dollar inom de närmaste veckorna.

Eneas nyskrivna avtal med Nokia är också en intressant vändning för svensk del. Avtalet innebär att Enea hädanefter kommer att få betalt för de operativsystem som används i Nokias basstationer. På lite sikt kommer ett liknande avtal med stor sannolikhet också att skrivas som innebär att Nokia även börjar betalar för operativsystemen som sitter i mobiltelefonerna. Det ser således ut att bli ett lukrativt år för Enea. Och förhoppningsvis ett ljusare år för svensk elektronikindustri.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)