Kina har bestämt sig för att bli världens ledande tekniknation. Här bor närmare 1,4 miljarder människor och suget efter elektronik i form av mobiltelefoner, tv-apparater, persondatorer och andra konsumentprylar är enormt. Ändå är det bara en knapp tiondel av befolkningen som är starka konsumenter idag. Om fem år har antalet fördubblats, sägs det.
Samtidigt står Kina som värd för de olympiska spelen år 2008. Till dess har den kinesiska regeringen beslutat att det senaste inom IT ska vara installerat och användas. Det mesta ska dessutom vara utvecklat och tillverkat i Kina.
Utan att överdriva kan man konstatera att den kinesiska utvecklingen inom high-tech kommer att påverka oss alla framöver. Både i öst och i väst. Hur, är det däremot svårt att säga. Min övertygelse är dock att alla inom den svenska elektronikindustrin nu aktivt bör ta ställning till hur de ska förhålla sig till den kinesiska jättemarknaden. Annars blir vi snuvade på konfekten.
Ericsson har, föga förvånande, redan gjort det. Kina är företagets näst största marknad idag och vd Carl-Henric Svanberg besöker landet åtminstone en gång i månaden. Ericsson lägger dessutom allt större ansvar på sina forskningsenheter i Shanghai och Peking.
Intressant är också att forskare vid Chalmers och Shanghai University har inlett ett samarbete inom mikro- och nanosystem. Målet är att öppna för ekonomsikt och tekniskt utbyte, samt studentutbyte, mellan de två länderna.
Initiativtagare till samarbetet är professor Johan Liu vid Chalmers. Han har insett Chalmers styrka: ett renrum i världsklass kombinerat med teknisk kompetens. Nu är det upp till oss andra att leta upp våra styrkor och exploatera dem. För de finns!