JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska kryptonycklar i inbyggda system

COMDEX Flera hårdvarutillverkare integrerar svenska Impsys kryptonyckelgenerator. Lösningen är nästan lika enkel som förprogrammerade nycklar, men betydligt säkrare.
Nycklarna växer ur samma frö

System SKG genererar de nycklar som används för så kallad "symmetriskt" kryptering. Parterna i kommunikationen kan oberoende av varandra generera identiska nycklar.

De två parterna har vid lämpligt tillfälle fått samma slumptalsfrö som startvärde. Det används som utgångspunkt för genereringen av nycklar.

I System SKG ingår också funktioner för att verifiera motpartens identitet och för att synkronisera vilken nyckel i ordningen som ska användas.

Ett alternativ till Impsys System SKG är att använda "assymetrisk" kryptering för att utväxla den symmetriska nyckel som sedan används för krypteringen. Men det kräver tillgång till en tredje part, till exempel över Internet, som verifierar parternas äkthet.

Den kanske vanligaste lösningen som Impsys konkurrerar med idag, är att en och samma nyckel återanvänds, förprogrammerad vid tillverkningen. Men återanvändning av det slaget gör det enklare att knäcka krypteringen.
Det är tredje året som svenska Impsys Digital Security är på Comdex och visar upp sin teknik för att generera nycklar till krypterad kommunikation.

Impsys nyckelgenerator System SKG (Symmetric Key Generator) är något som du som konstruktör kan använda för att addera säker kommunikation till ditt inbygda system.

Första året låg idén i sin linda. Andra året fanns en dummy. I år kan Impsys stolt visa upp flera företag som integrerat den i hårdvara.

Svenska Strålfors tillverkar smarta kort med SKG. Impsys tillverkar själv en USB-nyckelversion, där SKG är programmerad i en Atmelprocessor, AT90SC3232C, med lässkyddat EEPROM.

Göteborgsföretaget Keap har kompletterat USB-nyckeln med programvara för säker inloggning i Windows. En annan göteborgare, Informasic, har integrerat SKG i en asic, som dessutom utför kryptering enligt algoritmen 3DES.

Brittiska operatören Virtualiti Mobil integrerat SKG i en GPRS-modul med RS232-anslutning och fast IP-adress.

GPRS har visserligen inbyggd kryptering. Men Virtualiti tror att kryptering som står helt och hållet under användarens kontroll kommer att efterfrågas.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)