JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rulla ihop skärmen

Supertunna aktiva matrisskärmar, så böjbara att de kan rullas ihop i en penna eller mobiltelefon. Det presenterade nyligen teknikinkubatorn Polymer Vision, etablerad av Philips Research.
Den nya skärmen är drygt två pappersark tjock, fem tum på diagonalen, har närmare 80 000 tunnfilmstransistorer - på plast- istället för på glassubstrat, en upplösning på 85 dpi (punkter per tum) och en böjningsradie på två centimeter. Den är monokrom och erbjuder fyra steg i gråskalan.

Polymer Visions böjbara skärm blev möjlig tack vare en del ny teknik, bland annat elektroniskt bläck, polymerbaserade transistorer och skiftregister för organiska substrat.

Tillverkningen av skiftregistren sker med standardutrustning. Tekniken kommer att presenteras utförligt i februarinumret av Nature Materials.

Företaget har byggt upp en utvecklingslina som klarar 5 000 skärmar per år. Det handlar alltså inte någon volymproduktion ännu. Planen är att under året förbättra tekniken och hjälpa större kunder att bygga prototyper.

- Polymerelektronik är ett väldigt hett område. Det är därför vi går ut med detta redan innan vi har en färdig produkt. Vi hoppas öka investeringarna tillräckligt för att bygga en pilotlina som klarar att tillverka miljoner skärmar under 2005, säger Bas van Rens, på Polymer Vision.

Enligt van Rens har man ökat livslängden för sina organiska skärmar från bara några timmar till några månader. Han tror att rullbara skärmar, som idag kan användas för att läsa e-post, under år 2005 kommer att kunna användas för militära tillämpningar som uppdaterbara kartor för slagfältet.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)