JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera attackerar asicmarknaden

Med förbättrade verktyg och nya kretsar vill Altera kapa år sig en större del av asicmarknaden som är värd runt 20 miljarder dollar.
För knappt två år sedan lanserade Altera vad man kallar Hardcopy, en metod för att flytta över en FPGA-konstruktion till något som i det närmaste är en asic. Nu släpper företaget, som firar 20-årsjubileum i år, en förbättrad version av utvecklingsverktyget Quartus II och nya medlemmar i Stratixfamiljen avsedda för Hardcopy.

- Som alla vet går kostnaderna för en asic upp för varje processgeneration och med Hardcopy kan vi erbjuda våra kunder ett säker och snabbt sätt att sänka kostnaderna, säger Zain Cantel som är marknadschef i Nordeuropa.

- Jämfört med en FPGA blir styckepriset betydligt lägre, prestanda ökar i snitt med 50 procent samtidigt som effektförbrukningen sjunker med 40 till 50 procent.

Priset man får betala är att konstruktionen i en Hardcopykrets är låst en gång för alla, precis som i en asic. Dessutom finns en engångskostnad som dock är lägre en för motsvarande asic.

- Exakt var brytpunkten går för att Hardcopy ska vara lönsamt beror på ett flertal faktorer. På vår hemsida finns en "kalkylator" som kunderna använda för att räkna på sina specifika kretsar.
Hardcopy har som sagt funnits en tid men har inte blivit någon storsäljare.

- Antalet Hardcopykonstruktioner inom mitt ansvarsområde som är Nordeuropa är snarare tio än hundra men många kunder ser Hardcopy som en försäkring. Växer volymerna kan de alltid sänka priset för kretsarna genom att gå över till Hardcopy. Den möjligheten har gjort att många valt oss, säger Zain Cantel.

Det går att gå direkt på en Hardcopylösning med utvecklingsverktyget Quartus men i princip väljer alla kunder att först ta fram en FPGA-version för att testa konstruktionen. Sedan tar det cirka åtta veckor att få fram en Hardcopykrets och ytterligare åtta veckor innan kretsen kan tillverkas i större volymer.

- Quartus var tidigare ett FPGA-verktyg men med version 3 är det ett mer komplett verktyg som har alla funktioner som asickonstruktörer behöver, säger Zain Cantel.

Bland nyheterna finns förbättrade funktioner för att tilldela och låsa in- och utgångar till specifika ben på kapseln i ett tidigt skede. Altera har också förbättrat den så kallade Logilockfunktionen som gör att specifika block som konstruktören vet fungerar eller är tidskritiska kan låsas medan övriga block kompileras om.

Den nya versionen tillåter att om man gör små ändringar på en färdig och optimerad konstruktion så behöver hela konstruktionen inte kompileras om.

Verktyget kompilerar bara de modifierade delarna och gör sedan om placering och ledningsdragning för hela konstruktionen vilket i snitt spar 40 procent av tiden för en komplett kompilering.

En licens för Quartus kostar 2000 dollar per år och Hadcopyversionen av Stratixfamiljen, som har mellan 25 660 och 79 040 logikenheter, går från cirka 25 dollar upp till 120 dollar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)