JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pelcon i konkurs
Nischdistributören Pelcon i Järfälla har försatts i konkurs.
- Vi har som affärsidé att tillhandahålla service. För det krävs människor vilket kostar pengar. När marknaden krympte blev kostymen för stor.
Det säger Kari Peltovuori som grundade företaget 1989 och som är ensam ägare.

Vid konkursen hade Pelcon AB och dotterbolaget Pelcon Electronics AB sammanlagt 15 anställda. Omsättningen för företaget avspeglar utvecklingen på den svenska markanden som toppade år 2000.

Då omsatte Pelcon totalt 95 miljoner. För det brutna räkenskapsåret som avlutades i april i fjol hade omsättningen sjunkit till drygt 36 miljoner kronor.

- Det som tvingade oss i konkurs var inte förlusterna utan den nya förmånsrättslagen som ledde till att banken reducerade krediterna, säger Kari Peltovuori.

Lagen reviderades den första januari i år med målsättningen att verksamheter som i grunden är olönsamma ska avvecklas medan det fortfarande finns några tillgångar kvar. En "biverkning" av den nya lagen är att kraven på säkerhet för lån ökar.

- Jag har täckt förlusten som har varit men nu kan jag inte sätta in mer pengar. Pelcon låg fram till konkursen inte efter med några betalningar, säger Kari Peltovuori.

Konkursförvaltaren driver nu verksamheten vidare med förhoppningen att hitta en köpare.

- Det bittra är att mycket talar för att det är en uppgång på gång. Den senaste veckan har det ramlat in ordrar i en omfattning vi inte sett på länge.

I produktportföljen finns digitala, analoga och passiva komponenter från bland annat Goal, Lattice, ISSI, Micrel, Pulse, Netsilicon och PLX

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)