JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UWB-forum dumpar IEEE
Multiband OFDM Alliance (MBOA), den branschorganisation som bildats för att främja Ultra wideband-tekniken (UWB) för korthållskommunikation, har beslutat sig för att dumpa den internationella standardorganisationen IEEE. Organisationen ska istället utveckla en standard för UWB på egen hand.
Orsaken är att alliansföretagen anser att standardarbetet gått för långsamt. Enligt uppgift har Motorola gång på gång blockerat det förslag MBOA lagt fram. Motorola lyser med sin frånvaro bland medlemsföretagen i MBOA, som bland andra innefattar Intel, Texas Instruments, Samsung, NEC, Infineon, Philips och ST Microelectronics.

MBOA räknar med att ha en specifikation klar i maj. Sedan planerar organisationen att slussa förslaget tillbaka till standardgruppen IEEE 802.15.3a och ställa den inför fullbordat faktum.

Wimedia Alliance, en annan branschorganisation för UWB som befattar sig med vilka protokoll som ska transporteras över UWB, börjar även den få vind i seglen. Nyligen meddelade både Texas Instruments och
Intel att de går med i gruppen. Wimedia Alliance arbetar för att UWB-standarden ska fungera som fysiskt protokoll för en rad olika trådlösa protokoll.

Specifikationer för trådlösa versioner av såväl USB som Firewire (kallat Firewireless) är under arbete i separata arbetsgrupper, och bägge har visat intresse för att använda WiMe. På sikt kan även kommande versioner av Bluetooth med högre datahastighet komma att använda UWB som transportprotokoll.

UWB skickar data med extremt låg effekt över hela 7 gigahertz, från 3 till 10 GHz. Multiband OFDM Alliances förslag går ut på att data skickas ortogonalt, det vill säga i ett stort antal kanaler med optimalt kanalavstånd mellan dem.

Motorolas konkurrerande förslag använder sig av direktsekvens, där data sänds kodad över breda frekvensband.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)