JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River skapar egen Linuxdistribution

Montavista: De kan inte konkurrera med oss

Wind River anser sig kunna erbjuda en unik kombination: stöd får både operativsystemen Linux och VxWorks i samma utvecklingsverktyg.Men enligt konkurrenten Montavista har Wind River ett enda syfte med sitt Linuxstöd: att bromsa en ström av avhopp från VxWorks till Linux.
Nu slår sig Wind River samman med amerikanska Red Hat Linux. Företagens ingenjörer ska tillsammans ta fram en ny version av gratisoperativsystemet Linux, under namnet Red Hat Embedded.

Inom ett år hoppas företagen vara klara med en första version. Fokus är smalt: två hårdvaruplattformar - x86 och Power PC - och telekom som enda tillämpning.

- Det kommer stöd för andra plattformar senare. Vilka det blir, beror på vad våra kunder efterfrågar, säger Matthias Stumpf, marknadschef i Europa för Wind River.

Wind Rivers huvudprodukt är fortfarande det egna operativsystemet VxWorks.

Tanken med Red Hat-samarbetet är att kunna erbjuda kombinationen av VxWorks och Linux. Det förra kan användas för realtid. Det senare för tillämpningar. I en telefonväxel skulle till exempel linjekort och styrkort kunna köra VxWorks, medan applikationskorten kör Linux.

Det går redan idag att utveckla för Linux i Wind Rivers utvecklingsverktyg Wind Power IDE 2. Linuxutvecklaren kan också utnyttja programkomponenterna i Wind Rivers plattformar för industriautomation, konsumentprodukter, nätverksprodukter och bilmultimedia.

Red Hat Linux för servrar

Red Hat är den ledande Linuxleverantören för servrar och affärssystem. Nischen inbyggda system har Red Hat däremot gradvis trappat ner under det senaste året.

Det ledande inbyggnadsleverantören av Linux är istället amerikanska Montavista. Företaget har erbjudit en telekomplattform i snart två år, med stöd även för bland annat x86- och Mips-processorer.

Red Hat har tillgång den programvaran, eftersom Linux är allmän egendom.

- Men det är inte detsamma som att de kan ge support för den. De deltar inte i utvecklingen av programvaran för inbyggda system, på det sätt vi gör, säger Montavistas marknadsstrateg Bill Weinberg.

Han beskriver Wind Rivers stöd för Linux som ett desperat försök att behålla kunder som strömmar till Linux.

Av Montavistas 1 200 kunder har 300 migrerat från Wind Rivers operativsystem VxWorks, enligt Montavista. Ytterligare 300 företag har lämnat VxWorks för andra Linuxversioner.

- Verkligen? Det vi ser är att fler och fler kunder kommer tillbaka till oss, säger Matthias Stumpf.

Enligt Matthias Stumpf finns inget Linuxföretag på marknaden som kan matcha kombinationen av VxWorks, Linux och Wind Rivers verktyg och plattformar.

- Varken idag eller i framtiden.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)