JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Piratskydd i mobiltelefonen
Intelprocessor har säkerhetsmodul från pc-världen

En inbyggd "betrodd" säkerhetskrets är en av nyheterna i PXA27x, den nya versionen av Intels applikationsprocessor för batteridrivna produkter.När det gäller grafikprestanda behöver PXA27x en hjälpprocessor för att matcha Omap2 från Texas Instruments.
Avancerade mobiltelefoner kommer att använda samma tekniska kopieringsspärrar som pc-världen. Det visas av att Intels nya applikationsprocessor PXA27x, som gått under kodnamnet Bulverde, har en integrerad säkerhetsmodul motsvarande de som byggs in i pc-datorer just nu.

- Det terminaltillverkarna främst efterfrågar är kopieringsskydd så att de som producerar innehåll ska kunna få betalt, säger Anders Huge, chef för Intel Wireless communications center i Kista utanför Stockholm.

Modulen lagrar kryptonycklar och utför säkerhetskritiska algoritmer. Här finns också 32 kbyte ROM för datorns startprogram. Modulen kan inte bara hindra piratkopiering utan också hålla virus borta och hindra omprogrammering av stulna telefoner.

Intels modul kallas Intel Wireless Trusted Platform. Det finns ännu ingen standard för så kallade "betrodda kretsar" i mobiltelefoner. Men Intel är en av grundarna av organisationen Trusted Computing Group (TCG) som definierar säkerhetsmoduler av detta slag.

Intel kan också leverera PXA27x utan säkerhetsmodul.

En annan nyhet i PXA27x är att den använder strömspartekniken Speedstep tidigare känd från Pentium M, Intels israelutvecklade processor för bärbara datorer.

Speedstep tillåter programvaran som körs i processorn att ändra spänning och frekvens för att sänka energiförbrukningen. Processorn kan dessutom välja mellan fem strömsparlägen, från Idle till Deep Sleep.

Något annat som PXA plockar upp från Intels pc-värld är de extrainstruktioner för multimedia som går under namnet MMX. Utöver att höja grafikprestandan underlättar gemensamma MMX-instruktioner översättningen av programvara mellan pc- och PXA-plattformar.

Enligt Intel tillåter MMX "avancerad" 3D-grafik. Men den som vill ha riktigt höga prestanda bör ansluta PXA-processorn till grafikprocessorn 2700 G, även kallad Marathon, som Intel lanserar i par med den nya PXA-processorern.

Processorn 2700G har två acceleratorkärnor, en för 3D-grafik och en för videoavkodning. Båda är licenserade från Imagination som är det ledande företaget för avancerad grafik i mobiltelefoner - om man kan tala om en ledare på en marknad som inte finns ännu. Det handlar om grafik som ligger i nivå med den som levereras av grafikkort och videokort i stationära datorer. Det är i första hand energitillgången som sätter gränsen för prestanda, som ligger i närheten av tidiga spelkonsoller.

Intelkonkurrenten Texas Instruments behöver ingen hjälpprocessor för snabb 3D-grafik. Företaget har integrerat Imaginations 3D-kärna direkt i sin applikationsprocessor Omap 2.

Intel erbjuder referenskonstruktioner för mobiltelefoner och handdatorer. Redan under april månad finns produkter på marknaden med de nya PXA-processorerna.

Intel stackar upp till 64 megabyte Flash i sin nya PXA-processor. De olika modellerna kan klockas från 312 till 624 MHz.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)