JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Problemet med whiskersär inte löst"

Dagens processer för blyfri förtenning är inte ordentligt utvärderade. Det finns en risk för problem med whiskers. Varningen kommer från Institutet för Metallforskning.
Whiskers (morrhår) är kristaller som växer i bland annat tunna tennlager. De kan orsaka kortslutningar. Felet är oftast intermittent, tennet smälter vanligen i kortslutningen.

Fenomenet är bekant sedan 50 år men mekanismerna bakom bildningen är ännu inte klarlagda. Därmed är det svårt att veta om man lyckats stoppa den.

Whiskerstillväxten kan börja direkt eller efter flera år. Och sedan pågå under många år.

Problemet aktualiseras med övergången till bly-fri produktion. Bly i förtenningen har erfarenhetsmässigt visat sig hindra whiskerstillväxten.
Institutet för Metallforskning har funnit whiskers på ett påstått whiskersfritt mönsterkort.

- Det finns tiotals per kvadratmillimeter, berättar Margareta Nylén, forskare på institutet.

När hon visar bilderna från elektronmikroskopet för tillverkaren föreslår den att det skett en förväxling och att nyare kort inte har problemet.

- Det ser jag som undanflykter, säger Margareta Nylén.

Hon tror att övergången till blyfri förtennning kommer att leda till problem med whiskers.

- Risken är ganska stor, säger Margareta Nylén.

Kemileverantörerna håller inte med.

- Vi har inte sett eller fått rapport om en enda whisker sedan vi införde ett additiv till vår process för två år sedan, säger Curt Öst på Atotech.

"risken ganska stor"
Atotech adderar en hemlig ingrediens till tennet som ändrar dess kornstruktur på ett sätt som ska stoppa tillväxten. Utvärderingen av processen beskriver Curt Öst som "mer eller mindre avslutad".

- Du kommer inte att kunna hitta whiskers på ett mönsterkort behandlat med vår process, under förutsättning att processen har skötts enligt våra rekommendationer, säger han.

- Med den brasklappen har de alltid en bakväg, invänder Margareta Nylén.

- Det innebär i praktiken att kemikalietillverkarna lägger över ansvaret på mönsterkortstillverkarna. Men kunden som köper korten struntar förstås i om det är kemiföretaget eller beläggaren som gjort fel.

Grundproblemet, enligt Margareta Nylén, är att kemiföretagens lösningar är hemliga och därmed inte kan värderas oberoende. Kontraktstillverkaren är hänvisad till att lita på förtenningsleverantörens löften.

- Det är ett problem för oss som forskar och för dem som köper korten, att de som tillverkar kemikalierna inte lägger korten på bordet, säger Margareta Nylén.

Men Atotech vill inte avslöja sina företagshemligheter.

- Då skulle vi inte ha en konkurrensfördel. Vi är marknadsledande på denna typ av process, till stor del på grund av fördelen med vårt additiv, säger Curt Öst.

Atotech har tidigare lanserat ett "whiskersfri" blyfri förtenning. Den gången visade det sig efter en tids försäljning att whiskers trots allt kunde uppstå vid rumstemperatur. Företaget lät sig luras av att accelererad testning visade sig inte fungera för att förutsäga whiskers.

Kontraktstillverkaren Partnertech tar det säkra före det osäkra. Företaget deltar i forskningsprojekt och planerar accelererade miljötester och fälttester med whiskersfri förtenning.

- Whiskersproblemet är ett känt och allvarligt fenomen. Det ingår som en del i vår utvärdering av blyfria lödningar, säger Torbjörn Hörström, teknikchef på Partnertech i Åtvidaberg.

- Vi vill förhindra att dessa fenomen drabbar våra kunder.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)