JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2004 kan bli rekordår

Men redan nästa år kan halvledarindustrin drabbas av baksmälla

Infineon klättrar till femte plats på halvledarnas tio-i-topplista. Tvåan Samsung har gjort succé på flashminnesmarknaden och växer snabbast av alla halvledarbolag. Intel är dock så överlägset stort att dess förstaplats inte är hotad trots modest tillväxt.
Årets första hälft blev ännu bättre för halvledarindustrin än vad analytikerna trott. En tillväxt på 35 procent jämfört med första halvan av 2003 gör att optimisterna nu tror att 2004 blir industrins bästa år sedan 1984, då uppgången var 50 procent. År 2000, då IT-yran härjade som bäst, uppvisades en tillväxt på 27 procent. För helåret 2004 spår analytikerna på IC Insight en tillväxt kring 31 procent.

Den som vill glädja sig åt siffrorna får dock skynda sig. IC Insight pekar på att efter rekordåren 1984 och 2000 följde baksmälla i form av de två sämsta åren i industrins historia, med minus 16 procent 1985 och minus 21 procent 2001. IC Insight är övertygad om att industrins historiskt cykliska beteende upprepas och spår en tillbakagång på 3 procent för 2005. Därefter tror man dock att marknaden ska ta fart igen.

Årets tillväxt har hittills fördelats ojämnt. Processorjätten Intel är inte längre det givna dragloket - den rollen har i stället axlats av koreanska Samsung. Intel är förvisso ohotat störst, men Samsungs omsättningsökning på 80 procent imponerar onekligen. Framför allt är det företagets flashminnen som gått från klarhet till klarhet. Man kan också notera att Samsung i år är det företag som investerar mest i ny produktionsutrustning - en titel som Intel abonnerat på i åratal.

På halvledarnas tio-i-topplista kan även noteras att Infineon gått förbi Toshiba och ST och numera är femte störst i världen. Infineon och Samsung var tillsammans med TSMC och Texas Instruments de fyra på topplistan som växte snabbare än industrisnittet.

TSMC är den enda renodlade kontraktstillverkaren - foundryt - på tio-i-topplistan. Men bland foundrys är en TSMCs tillväxt långt från toppklass ett år som detta. Kinesiska SMIC tros i år växa med svårslagna 180 procent, till en omsättning över en miljard dollar. Tillväxten blir än remarkablare med tanke på att SMIC så sent som 2002 omsatte modesta 50 miljoner dollar. SMIC är nu det fjärde största foundryt i världen, och kan mycket väl inom ytterligare något år ta tredjeplatsen från Singaporebaserade Chartered trots att detta företag i år spås växa med 67 procent.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)