JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lattice hänger på lågpristrenden
Med en nyskapad arkitektur och två lågprisfamiljer hoppas Lattice kunna ta upp kampen med Xilinx och Altera.
Logiktillverkaren Lattice tänker inte passivt stå vid sidan om och titta på när Altera och Xilinx slåss om att dela upp FPGA-marknaden. Tvärtom, i somras lanserades två nya FPGA-familjer som direkt konkurrerar med Alteras Cyclone och Xilinx Spartan. Familjerna kallas Lattice EC respektive ECP vilket ska uttydas Economy respektive Economy Plus.

EC-familjen består av sju medlemmar med mellan 1 500 och 41 000 uppslagstabeller (LUTs, look-up tables), det mått Lattice väljer för att ange storlek på sina kretsar. Därtill har kretsarna mellan 18 och 645 kbit systemminne i block och mellan 6 och 164 kbit utspritt minne. Enligt företaget täcker detta urval behoven för 90 procent av alla lågpris-FPGA-projekt.

I ECP-familjen har de fem största EC-kretsarna försetts med DSP-funktioner, det vill säga MAC-block och 18 x 18-multiplikatorer. Minsta ECP-kretsen har 4 MAC-block och 16 multiplikatorer, medan den största har 10 MAC-block och 40 multiplikatorer. Enligt företaget ger detta DSP-kapacitet motsvarande 10 000 miljoner MAC-operationer per sekund, till en kostnad av 0,5 cent per miljon MAC-operationer.

Behöver inga dyra minnen

I kostnadsjämförelsen trycker Lattice hårt på systemkostnaden, och menar att Alteras och Xilinx lösningar kräver bootminnen som kan stå för 25 procent av kostnaden. Lattice kretsar, å andra sidan, kan bootas via ett SPI-gränssnitt, och kan därför använda mindre och billigare flashminnen.

Kretsarna tillverkas av Fujitsu i en 130 nm-process, vilket kan tyckas vara en bit från toppklass. Men kretsarna finns tillgängliga i provkvantitet redan nu, och Lattice tänker inte bara gå till 90 nm under året utan siktar även på 65 nm.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)