JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Satsning på inbyggda system i Halmstad

Högskolan i Halmstad får 36 miljoner från KK-stiftelsen för att för att skapa ett centrum för inbyggda system.
- Det är jättebra att vi får de här pengarna. Inbyggda system är ett viktigt område för svenska företag.

- Vi ska bedriva tillämpad forskning i nära samarbete med industrin och tanken är att industrin ska ställa upp med lika mycket pengar som KK-Stiftelsen.

Det säger professor Bertil Svensson på högskolan i Halmstad. Han är projektledare för Ceres, Centre for Research on Embedded Systems.

- Ceres startade formellt för ett och ett halvt år sedan med ett mindre anslag från KK-stiftelsen men vi har länge bedrivit forskning inom området inbyggda system.

KK-Stiftelsens inledande finansieringen hade som syfte att bana väg för en långsiktig satsning. En internationell expertgrupp med delstagare från bland annat det amerikanska vetenskapsrådet National Science Foundation utvärderade Ceres i våras och gav tummen upp.

Förhoppningen är nu att de 36 nya miljonerna, som ska räcka till år 2010, förmår skapa ett inbyggnadscentrum som kan fortleva även när KK-stiftelsens pengar tar slut.

Ungefär 20 personer är idag knutna till Ceres varav cirka en tredjedel är disputerade forskare. En stor del av de nya pengarna kommer att gå till doktorandlöner.

Fokus för Ceres ligger på samverkan mellan inbyggda system.

- Ett delområde vi är starka på är parallella inbyggda system med många processorer men vi tittar också på rekonfigurerbara arkitekturer.

- Vi är intresserade av hur man använder korthållskommunikation för att skapa ad hocnätverk och hur man programmerar dessa.
Forskningen sker i nära samarbete med industrin och planerna är att det också ska knoppas av nya företag.

Sedan tidigare har Ceres ett formaliserat samarbete med elva svenska företag och tre utländska. Det är bland annat Ericsson Microwave Systems, Ericsson i Kista, Saab Combitech, Volvo Technology Corporation och forskningsbolaget Acreo liksom Halmstadsföretagen Free2Move, Innovation Team och HMS.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)