JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Texas förstärker och omvandlar

Inför Electronica presenterar Texas Instruments flera produktnyheter inom det analoga området. Dels en krets som innehåller fyra likadana AD-omvandlare på samma kisel, dels en snabb strömsnål operationsförstärkare.
Dataomvandlare är en intressant delmängd av den analoga marknaden. Inte minst eftersom den spådda framtida tillväxttakten ligger på 15 procent årligen, istället för 12 procent som den totala analoga marknaden väntas få. Även snabba förstärkare ser snabbare tillväxt än genomsnittet med 13,4 procent årligen.

Intressant är också att suget efter båda dessa produktgrupper är betydligt större i Europa än vad efterfrågan är på analoga kretsar här.

- AD-omvandlare behövs framförallt i kommunikationstillämpningar och inom industrin. Därför växer detta område snabbare i Europa än om man ser på hela det analoga området, säger Larry Spaziani, TIs europachef för avancerade analoga produkter.

Detsamma gäller snabba förstärkare som främst siktar på en plats i olika kommunikationstillämpningar samt inom den medicinska industrin.

Som ett led i detta har Texas Instruments lanserat världens första konverterarkrets som integrerar fyra exakt likadana delta-sigma-omvandlare, har ett dynamiskt område på hela 100 dB, 16-bitars upplösning och matas med 5 V.

Motorstyrning

Omvandlaren, ADS1204, är tänkt att användas för motorstyrning inom industrin. Fyra differentiella ingångar erbjuder direkt koppling till olika styrenheter eller lågnivåsignaler för mätning och digitalisering av strömmen.

- Arkitekturen gör att man med precision kan mäta trefasmotorströmmar och likspänning samtidigt, säger Larry Spaziani.

Operationsförstärkaren, THS4304, som Texas Instruments också släppt har traditionell spänningsåterkoppling och är tänkt att användas som buffertkrets i snabba analoga tillämpningar. Förstärkaren är av typen unity-gain, vilket innebär att den förstärker 1:1. Det är den första kretsen i sitt slag som tillverkats i TIs komplementära bipolära kiselgermaniumprocess, BiCom-III.

Speciellt för THS4304 är att den har mycket låg distorsion och samtidigt matas med 5 V. Andra ordningens harmoniska distorsion ligger på -85dBc medan tredje ordningens harmoniska distorsion är -100 dBc mätt vid 10 MHz och två volt topp-till-topp ut i en 100 ohms last. Bandbredden är 3 GHz.

- Man kan hitta op-förstärkare med samma prestanda som denna men i så fall är de matade med ±5 V eller ±12 V. Ingen annan har enkel spänningsmatning, säger Larry Spaziani.

Buffertkretsen är lämpad att användas ibland annat aktiva filter, för drivning av AD-omvandlare och i rf- och telekomtillämpningar.

Både ADS1204 och THS4304 finns tillgängliga på marknaden.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)