JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor optimism i elektronikbranschen
Strålande tider väntar de svenska elektronikföretagen. Åtminstone om man ska tro en undersökning som Dagens Industri och analysföretaget Infoone genomfört i månadsskiftet augusti/september.


Hela 77 procent av de tillfrågade företagen räknar med att deras verksamhet kommer att öka eller öka kraftigt under de kommande två åren. Bara två procent tror att verksamheten kommer att minska.

Totalt har 200 företag med mellan fyra anställda och åttatusen anställda intervjuats på telefon.

- De som svarat på undersökningen är inte anonyma. Då blir det ofta så att de ger en förskönad bild av verkligheten, säger Lars Abramsson på Infoone.

- Men det är inte första gången vi tittar på elektronikbranschen och siffrorna är högre den här gången så det är stenklart att det ser ljust ut.

Han lägger dock till en brasklapp:

- De tillfrågade företagen finns i Mälardalen, Göteborg och i Malmöregionen. Hade vi frågat företag i hela landet kanske resultatet blivit lite annorlunda.

Att man valt just dessa regioner beror på att Infoones kunder bland annat är kommuner och fastighetsbolag som vill komma i kontakt med företag som planerar att expandera eller som kan vara intresserade av att flytta verksamheten.

Av de tillfrågade företagen uppger 63 procent att konjunkturen redan har vänt upp medan 9 procent tror att vändningen kommer under andra halvåret i år. 20 procent av företagen har inte sett någon uppgång. Det som driver uppgången är i första hand utländska kunder. Av de tillfrågade företagen uppger 41 procent att det är exporten som förklarar uppgången medan 23 procent uppger den inhemska efterfrågan. 26 procent av företagen ser en uppgång både på hemmamarknaden och på exportmarknaden.

Uppgången kommer också att leda till nyanställningar. 45 procent av företagen planerar att öka antalet anställda något i år medan 58 procent tror att personalstyrkan kommer att öka nästa år. Redan i år är det dock tre företag som planerar för en kraftig expansion, en siffra som fördubblas till nästa år.
Två företag planer dock för neddragningar både i år och nästa år.

Företagen har också fått svara på vad som skulle kunna förhindra en expansion och uppenbart är att många ser låglöneländer både som ett hot och en möjlighet.
Ett av fyra företag svarade att "ökad konkurrens från låglöneländer" kommer att begränsa möjligheten att expander på fem års sikt.

Samtidigt svarar ett av fem företag att det kan tänka sig att lägga ut produktion som man bedriver själv idag. Ett mindre antal företag kan också tänka sig att lägga ut utvecklingsarbetet.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)