JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Examensdags för Zigbee
Lagom till julhandeln kommer det att finnas en rad konsumentprodukter baserade på kommunikationsstandarden Zigbee i affärerna. Och nästa år ska det stora genombrottet ske, åtminstone om man ska tro branschen.
Föreningen, som bildades 2001, har idag över 100 medlemmar, bland annat halvledarjättar som Philips och Freescale.

Zigbee bygger på IEEE-standarden 802.15.4 och ovanpå den har branschsammanslutningen adderat ett säkerhetslager och lager för tilllämpningsprofiler. Hela protokollet ryms på 32 kbyte och datahastigheten för rådata ligger mellan 20 kbit/s och 250 kbit/s.

Den låga datahastigheten och ett accessprotokoll som gör att enheterna kan tillbringa större delen av tiden sovandes gör att effektförbrukningen blir låg. Beroende på vilket batteri som sitter i produkten räcker det upp till flera flera år.

För till exempel Embers referenskonstruktion med radiokretsen EM2420, som ger -0,5 dBm i uteffekt, och med en åttabitars styrkrets från Atmel ligger effektförbrukningen på 22,7 mA vid sändning och 25,2 mA vid mottagning. Med radiodelen avstängd sjunker strömförbrukningen till 5,6 mA och om man låter den sova går strömförbrukningen ner till 12 μA. Alla värden för en matningsspänning på 3,3 V.

Räckvidden är upp till 100 meter och modulationen är bandspridning med direktsekvens. Radion använder frekvensbandet på 2,4 GHz, som är tillgängligt i hela världen. I USA finns också ett 915 MHz-band som dock bara ger 40 kbit/s. I Europa finns ett tillåtet band på 868 MHz som ger 20 kbit/s.

Enheter utrustade med Zigbee kan koppla upp sig i par men också bilda stjärnformade nät, klusternät eller rutnät. Namnet Zigbee kommer från den dans, kallad Zigbeeprincipen, som honungsbina använder för att överföra information om var de hittat mat. Dansen sker i cirklar, avbrutet av ett sicksack-format mönster, och överför information om riktning och avstånd till matkällan.
- Nu är Zigbee verklighet och ingen myt länge.

Det självsäkra uttalandet levererar Jeffrey Grammer som är chef för den fabrikslösa halvledartillverkaren Ember. Företaget har utvecklat en komplett Zigbeelösning inklusive protokollstack.

- Alla har frågat mig vad det är som ska driva volymerna, men det finns ingen enskild produkt utan det handlar om att göra det dagliga livet enklare.

- Det är teknik för att styra ljuset eller värmen, för att kolla om strykjärnet är avslaget och garagedörren är stängd eller för att styra hemmabioanläggningen, säger Jeffrey Grammer.

Hans prognos för innevarande år är att det kommer att säljas 500 000 enheter.

- Och jag vet för vi säljer de flesta.

För nästa år är osäkerheten större, där går prognoserna från 5 miljoner upp till 50 miljoner enheter.

Hur snabbt det går beror säkert på prisutvecklingen. Ännu finns inga enkretslösningar vilket gör att priset fortfarande är högt. Det ligger någonstans mellan 10 och 20 dollar för en komplett Zigbeelösning, dock utan antenn.

- Till mitten av nästa år kommer det att finnas enkretslösningar och då kryper priset ner under den magiska gränsen fem dollar, säger Jeffrey Grammer.

På väg ut

I USA har det sedan sommaren lanserats en rad konsumentprodukter baserade på Zigbee. Bland annat har Eaton utvecklat ett system som övervakar huset, kallat Home Heartbeat. Det har fuktsensorer, sensorer som känner av om dörrar är öppna eller stängda och om apparater som strykjärnet är av eller på.

Tyco har utvecklat temperatursensorer för oljeraffinaderier som länkas samman via Zigbee. Fler sensorer ger en bättre möjlighet att styra processen. Philips har tagit fram en produkt för att slå av och på belysningen i offentliga byggnader och Sensitech har tagit fram en temperatursensor som följer med till exempel matvaror. När dessa ska lastas av i affären kan mottagaren direkt se om varorna förvarats för varmt under transporten utan att först lasta av dem.

En icke namngiven marinelektroniktillverkare har utvecklat en serie kartplottrar och ekolod för fritidsbruk där informationen från givarna överförs till displayenhet trådlöst. Det sista exemplet är Control4 som utvecklat en pekskärm från vilken man kan styra saker i hemmet som belysning, värme, stereo och hemmabio.

Alternativ till Bluetooth

Men Zigbee siktar också på att ta en plats i mobiltelefonen. Anledningen är att allt fler ser mobiltelefonen som det personliga navet som man ständigt bär med sig. Förutom att ringa med mobilen kommer man att göra diverse andra saker, som till exempel låsa och låsa upp ytterdörren via en Zigbeelänk.

- Förut har jag sagt 2007 men nu tror jag att Zigbee kommer in i mobilerna tidigare, säger Bob Heile som är ordförande i Zigbee Alliance.

Han medger också att organisationen har en plan för hur standarden ska utvecklas, men vill inte avslöja riktningen.

- Vi låter alla medlemmar vara med och påverka hur Zigbee ska förändras över tiden.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)