JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengarna slut för wlanföretaget Spirea
Hård prispress och långsam marknadstillväxt fick Kistaföretaget Spirea fick slå vantarna i bordet den 8 oktober.
Kistabaserade Spirea startades i slutet av 1998 av KTH-professorn Håkan Olsson och hans amerikanska kollega Mohammed Ismail. Tanken var att utveckla en enkretslösning för Bluetooth i strömsnål och billig CMOS-teknik.

Men när Bluetoothmarknaden inte tog fart ändrades fokus till wlan i slutet av 2001. Spirea har utvecklat en radiodel i CMOS och krets till den analoga delen av basbandet. För att kunna erbjuda en komplett lösning, vilket marknaden efterfrågar, har Spirea byggt partnerskap med olika företag.

Tillverkningen sker hos det taiwanesiska foundryt UMC.
- Det blev akut kassabrist. Vi hade behövt fem till sju miljoner euro ytterligare, säger Johnny Johansson som är vd på den fabrikslösa halvledartillverkaren Spirea.


Företagets rf-kretsar har varit kommersiellt tillgängliga i ett drygt år och finns inkonstruerade i ett antal produkter som gått i förserier hos Taiwanesiska företag. De 20 miljoner dollar som riskkapitalisterna satt in i företaget räckte dock inte för att Spirea skulle kunna överleva tills dessa förserier övergick i volymproduktion.


- Vi försökte få in mer pengar under vintern. När vi märkte att det inte gick beslöt vi oss för att hitta en köpare till verksamheten istället, säger Johnny Johansson.


Men ansträngningarna har inte nått ända fram och när kassabristen blev akut i början av oktober återstod bara att ansöka om konkurs för Spirea.


- Det är klart att det är en besvikelse att vi inte har lyckats men nu jobbar vi vidare med konkursförvaltaren för att hitta en köpare.


Spirea är långt ifrån ensamt om att känna av prispressen på wlankretsar. Halvledarjätten Agere beslöt sig nyligen att lämna området, Intel har minskat sin ambitionsnivå och markandsledande Connexant har förlorat rejält med pengar på verksamheten.


- Marknaden växer med det är ett extremt priskrig och den mesta av verksamheten har därför flyttats till Taiwan, säger Johnny Johansson.
Priset för ett kretspaket till en 802.11b/g-lösning har sjunkit till cirka fem dollar på ett och ett halvt år. För ett kretspaket som klarar även 802.11a ligger på sju till åtta dollar. Den här prispressen har gått betydligt snabbare än analytikerna förutspått och snabbare än för Bluetotthkretar.


Spirea har 25 anställda varav sju i finska Esbo.
Pengarna slut för wlanföretaget Spirea

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)