JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk GPS-krets positionerar mobilen
Infineons Kistakontor har utvecklat en snabb, strömsnål och billig GPS-krets. Den ska användas i mobiltelefoner och är tänkt att överträffa allt som finns på marknaden i dag.
GPS-kretsen kallas Hammerhead och är utvecklad i samarbete med det amerikanska företaget Global Locate. Global Locate står för de digitala algoritmerna med tillhörande kiselimplementation, medan Infineon ansvarar för radiodelen som utförts i RFCMOS, integation och tillverkning. Totalt rör det sig om ett hälften var-samarbete, och Infineons del är helt och hållet gjorts av designkontoret i Kista.

- Det här är ett av våra större projekt, säger Jonas Tirén, ansvarig för programmet positionering på Infineon.

Han vill inte gå in i detalj på hur mycket resurser Infineon lagt ner på projektet. I Kista finns det totalt 160 konstruktörer som arbetar med några stora och ett antal mindre projekt.

Kretsen använder sig av så kallad Assisted GPS för att förbättra prestanda. Normalt behöver en GPS-mottagare uppemot en minut för att bestämma sin position vid kallstart, detta på grund av att satelliterna måste överföra sin information med begränsad bandbredd. Med Assisted GPS lagras och distribueras en del av denna information via mobilnätet, vilket ger en positioneringstid på maximalt 10 sekunder.

Flera tillverkare arbetar med Assisted GPS, som kräver en mindre uppgradering av mobiloperatörens nät. Någon standard finns inte, men Jonas Tirén ser inte att det skulle vara några svårigheter att få interoperabilitet mellan kretsar från olika tillverkare.

Infineons krets är en komplett GPS-modul på 7 x 7 mm, och har en känslighet på -161 dBm, vilket gör att den ska fungera även inomhus. Effektförbrukningen ligger på några tiotal milliwatt. Kretsen fungerar för såväl GSM som 3G, och ska finnas tillgänglig första kvartalet 2005. Priset ligger på 6,50 euro i kvantiteter om 10 000 enheter.

Infineon räknar med att en av fyra mobiltelefoner kommer att ha GPS-funktioner år 2008. Det beror på att både amerikanska och japanska myndigheter utfärdat förordningar om att mobiloperatörerna måste uppgradera sina nät så att nödsamtal via mobilen kan positioneras.

Infineons Sverigekontor har arbetat med projektet en längre tid, men på full fart främst de senaste sex månaderna. Det är Kistautvecklarnas första GPS-projekt.

- Vi har planer på fler GPS-projekt, men inget är bestämt än, säger Jonas Tirén.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)