JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Inget RTOS klår OSE på distribuerade system"
Eneas utbildningschef: Det svenska operativsystemet OSE är väl förberett för framtiden

Eneas David Kalinsky känner Eneas konkurrenter i Kiseldalen utan och innan. Enigt honom blir deras operativsystem alltmer lika. Medan Eneas OSE förblir unikt.
David Kalinsky
... är doktor i kärnfysik och expert på programvaruteknik inom området inbyggda system. Han har konstruerat programvara för inbyggda system bland annat inom områdena flyg och medicin.

Idag är han chef över Eneas kundutbildningar och sysselsätter sig bland annat med att resa runt i Europa, Nordamerika, och Israel och hålla föreläsningar. Han sätter också samman specialutbildningar för inbyggnadsföretag i Kiseldalen.

Varför har svenska Enea en amerikansk expert att föreläsa om distribuerade system i Sverige?

- Här i Sverige finns de som är experter på själva operativsystemet. Jag tränar kunderna att använda det, säger David Kalinsky.
l

- Jag känner de här killarna och de hatar varandra allihop, skrattar David Kalinsky.

Han talar om några vänner han har i Kiseldalen. Deras företag ligger alla placerade mellan Berkeley och San José, en sträcka av sju mil.

Någon av dem ligger på cykelavstånd från honom själv i San José.

Det vännerna har gemensamt är att de uppfunnit varsitt realtidsoperativsystem (RTOS) och sedan grundat ett företag kring det. Operativsystemen är alla bekanta namn: VX Works, pSOS, VRTX och Lynx.

David Kalinsky refererar till dem som "Kalifornienskolan".

Enligt honom är de alla mycket lika varandra. När en av vännerna introducerat en ny finess har de andra gjort efter. Efter 20 år av konkurrens har operativsystemen blivit svåra att skilja åt.

Uppgifterna ska tas med en nypa salt.

David Kalinsky representerar nämligen en konkurrent på vår sida Atlanten: svenska Enea och företagets operativsystem OSE.

- OSE har kunnat utvecklas i fred till någonting unikt, helt skilt från Kalifornienskolan, säger David Kalinsky.

David Kalinskys jobb är att lära programkonstruktörer att rätt hantera denna unicitet. Det som framför allt kräver ett tänkande som skiljer sig från Kalifornienskolan är Eneas modell för distribuerade system, alltså system implementerade i flera separata men samordnade processornoder.

I OSE används exakt samma kommandon för att kommunicera internt mellan program i en processor och externt med program i andra processorer. Ur programmerarens perspektiv spelar det ingen roll i vilken processor mottagaren befinner sig.

- Systemet är så enkelt att många programmerare inte inser att det finns där, säger David Kalinsky.

Han lär programmerarna att räkna på minnesbehov och fördröjningar, för att de ska kunna konstruera det inbyggda systemet effektivt.

Distribuerade system är Eneas OSE:s styrka, enligt David Kalinsky. Det är där konkurrenterna inte kan mäta sig.

- Vi har alltid kört OSE i distribuerade system. De andra spelarna försöker nu komma ifatt oss, säger David Kalinsky.

- Det var till exempel vi som var först med att ha ett operativsystem porterat till Texas Instruments Omap-processor. Vi var flera år före Texas Instruments eget operativsystem DSP-BIOS.

Fler parallella kärnor

En systemkrets som Omap är ett distribuerat system i miniatyr, på ytan av en krets. Moores lag driver utvecklingen mot systemkretsar med allt fler parallella kärnor, eftersom det ger potentiellt lägre energiförbrukning och högre prestanda.

Men också i den större skalan blir nätverkande i inbyggda system allt hetare. Här handlar det sällan om att köra operativsystemet OSE i alla noder. Därför har Enea plockat ut och justerat den del av programvaran som hanterar kommunikationen, Linkhandler, och gjort så den går att använda tillsammans med andra operativsystem som VX Works och Linux.

Omstuvningen går under namnet OSE Gateway. Det är tekniskt möjligt och tillåtet enligt licensen att bygga ett distribuerat system med OSE Gateway utan OSE i någon av noderna. Men ingen av Eneas kunder gör detta idag.

Linux blir ett allt populärare operativsystem i distribuerade system. Kombinationen Linux och OSE kallas Enea Orchestra.

-ÊMan kan använda Linux när man har responstider på en millisekund eller mer. Responstider på 10-100 mikrosekunder kräver ett hårt realtidssystem, säger David Kalinsky.

Enea konkurrerar däremot inte med de metoder som finns för att köra flera Linux och realtidsprogram i en och samma processorkärna, som RTAI, RT Linux, Jaluna och Adeos.

- Vi är orienterade mot distribuerade system med OSE i en nod och Linux på en annan, säger David Kalinsky.

Med OSE Gateway på plats är det rättframt att implementera teknik som övervakar och reagerar när exempelvis en nod kraschar. Det här används idag för att ge robust redundans till främst telekomsystem.

Samma teknik skulle kunna användas för att ge säkerhet till inbyggda medicinska system. Den insikten ledde nyligen Enea till att börja sälja en variant av OSE för medicinsk elektronik. David Kalinsky är engagerad i den satsningen, som främst sker i USA.

- Detaljerna för hur fel ska hanteras varierar, men infrastrukturen för att detektera felen är densamma, säger David Kalinsky.

Det finns kommersiella operativsystem på den här marknaden idag. Men enligt David Kalinsky finns ingen dominerande aktör.

- Det är jungfrulig mark, säger David Kalinsky.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)