JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvera utvecklingstiden
Med en Arm- och Linuxbaserad plattform hävdar Lundinova att utvecklingstiden för inbyggda system kan kortas med 30 till 70 procent.
Konsultföretaget Lundinova har satt en Linuxförsedd Arm720-processor på ett kort, kompletterat med minne, kommunikationsmöjligheter och strömförsörjning, samt utvecklat ett antal tillvalsmoduler. Resultatet har fått namnet Emblic och är en plattform som gör att den som behöver ta fram ett inbyggt system slipper bekymra sig om sådant som andra gjort förut och i stället koncentrera sig på sin egen tillämpning. Lundinovas grundare och tillika produktansvarige Johan Marnfeldt säger att plattformen kan spara mellan 30 och 70 procent av utvecklingstiden.

- Vi har fokuserat på kommunikation, där har vi mycket erfarenhet. Kommunikation kostar ofta mycket datakraft - med den här plattformen blir det mer utrymme kvar för själva applikationen, säger han.

- Viktigt var också att få ner strömförbrukningen så att kortet kan användas i batteridrivna tillämpningar.

De kommunikationsformer som stöds är främst TCP/IP och GSM/GPRS med tillhörande SMS-gränssnitt. Den som önskar kan också lägga in moduler för korthållsradio, IrDA, USB, Can eller RS485.
Även minnet är flexibelt. På kortet sitter 16 Mbyte synkront DRAM och lika mycket flash. Hårddisk och gränssnitt för olika externa minnesformat finns också som tillval.

- Vi har förstås inte moduler för allt. Men vi har försökt ta fram en så komplett bank av vettiga moduler som möjligt. Och vi kan förstås utveckla fler om behovet finns, säger Marnfeldt.

- Vi konkurrerar inte med kortdatorer, snarare med egenutvecklade kretskort. Vår plattform passar om volymerna ligger runt 50-100 kort till en början, säger han.

Kortet är Lundinovas första egna produkt. Det togs fram mer eller mindre på spekulation förra året när bolagets beläggning var måttlig. Numera finns en pilotkund, Coolguard, som gör övervakningssystem för kyl- och frysutrustning i livsmedelshandeln.

Lundiniova bildades år 2000 i samma veva som tyska Dialog Semiconductor köpte konsultbolaget Svep, och några anställda där i stället valde att starta eget. Dialog har sedermera ångrat sig och lagt ned sitt Lundkontor, varvid Svep har återuppstått som konsultbolag, delvis i konkurrens med Lundinova.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)