JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetoothspecialist satsar på WLAN
Cambridge Silicon Radio lanserar lågpriskretsar för 802.11

Cambridge Silicon Radio har tagit sitt kunnande kring Bluetooth och utvecklat en WLAN-krets speciellt för mobiltelefoner, handdatorer och andra bärbara apparater. Kretsen ska kosta under åtta dollar, med mindre än en dollars kostnad för kringkomponenter.
Strax efter att den svenska tillverkaren av WLAN-kretsar Spirea gått i konkurs ger sig nu Bluetoothspecialisten CSR in på samma tuffa marknad. Unifi är varumärket på den nya kretsfamiljen. De två första modellerna är Unifi-1 Portable för 802.11b och g, samt Unifi-1 Consumer som även täcker in 5 GHz-bandet med 802.11a.

De två kretsarna är enligt CSR "sanna" enkretslösningar, vilket innebär att de kräver kringkomponenter för mindre än en dollar för att fungera. För att profilera sig på en hårt konkurrensutsatt marknad är kretsarna specifikt konstruerade för mobiltelefoner och annan konsumentutrustning. Priset ska ligga på under 8 dollar.

Med inbyggt flash
Unifi-1 Portable ryms i en 5,8 x 6,4 mm CSP-kapsel, medan Unifi-1 Consumer är en 8 x 8 mm BGA. I detta finns såväl RF som basband, Mac och modem. Consumer-varianten har dessutom integrerat flash-minne. I synnerhet den inbyggda MAC-delen gör kretsen lämpad för konsumentprodukter, som normalt inte har en proces-sor som kan hantera dessa funktioner.

Bägge kretsarna använder så kallad spatial diversitet, det vill säga flera olikriktade antenner, för att öka prestanda och räckvidd. För ett Bluetoothföretag är det naturligtvis extra viktigt att WLAN-kretsen kan samexistera med såväl Bluetooth och GSM. Kretsarna är konstruerade för minimal störning så att de ska kunna byggas in väldigt nära andra radiokretsar. Samtliga etablerade tekniker för frekvensdelning, inklusive de som används av Bluetooth, finns implementerade i Unifi.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)