JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina och militär växer snabbast inom kontaktdon
Kina är inte bara världens största tillverkare av kontaktdon, landet har dessutom den snabbaste tillväxten. I marknadsområden är fortfarande datorer och fordonsindustrin störst, men militären växer snabbast. Det visar den senaste statistiken för kontaktdonsmarknaden från undersökningsföretaget Fleck Research.


Kontaktdonsmarknaden har alltid varit mer stabil, både i uppgångar och nedgångar, än halvledarmarknaden, och så även i år. Enligt Fleck Research ökade försäljningen av kontakter, kabelmonteringar, bakplan och annan förbindning med 5,5 procent 2004 jämfört med året innan. Detta efter att man tagit hänsyn till förändringar i valutakurser och priserosion.

Kina är i dag den i särklass största tillverkaren av kontaktdon, med 13,3 miljarder dollars försäljning under 2004. På andra plats kommer Nordamerika med 8,4 miljarder dollar. Kinas försprång lär öka, eftersom landet dessutom är den snabbast växande regionen.

Även Europa växer snabbt, men detta beror helt och hållet på att den fallande dollarn gör att omsättning i Euro omräknat till dollar blir betydligt mer än för ett år sedan. Om man justerar för förändringarna i valutakurser var den kinesiska tillväxten 13,8 procent. Närmast efter kommer Nordamerika med endast 2,7 procent.

Räknat i marknadsområden är datorer fortfarande den största förbrukaren av kontaktdon, till ett värde av 5,5 miljarder dollar år 2004. Därefter kommer fordonsindustrin på 5,1 miljarder dollar. Det snabbast växande området är dock militärindustrin, som ökade 15,2 procent under året, till en omsättning på 3,1 miljarder dollar.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)