JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengarna når halvledarlabben
60 miljoner kronor under tre år har tidigare utlovats till de tre största halvledarlabben i Sverige. Innan årets slut ska de första 20 miljonerna delas ut. Alla får lika mycket.
Styrelse

Koordinator:
Esbjörn Hogmark, konsult

Styrelseordförande:
Ilka Suni, VTT i Finland

VRs ledamot:
Karl-Fredrik Berggren, professor på Linköpings universitet

Vinnovas ledamot:
Birgitta Skoglund, general manager Norhlight Optronics

SSFs ledamot:
Jan Nerdal, vd Silex

Wallenbergsstiftelsens ledamot:
Jan F Nilsson, fd verkställande ledamot på Knut och Alice Wallenbergsstiftelse
Vetenskapsrådet, Vinnova, Stiftelsen för strategisk forskning samt Wallenbergsstiftelsen står bakom satsningen. Alla fyra satsar 5 miljoner vardera under tre år.

Fördelningen av pengarna ska styras genom nätverket "Swedish Microfabrication Network" vars styrelse blev klar i förra veckan.

- Den första utbetalningen gör vi omgående. Det har gått två år sedan utredningen var klar. Det finns ingen anledning att förhala pengarna längre, säger Esbjörn Hogmark, styrelsens koordinator.

Nästa utbetalning på 20 miljoner är planerad till mitten av nästa år. Då får de tre labben: MC2 vid Chalmers, Elektrumlaboratoriet vid KTH och Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, tävla om pengarna.

- Men inget labb blir lottlöst. Vi har beslutat att alla får ett basanslag på fyra miljoner kronor per år.

Kvar blir åtta miljoner per år som fördelas fritt av styrelsen.

- Jag ska ta fram en utvärderingsmodell som styrelsen ska ha som grund för att avgöra hur de tre labben lyckas uppfylla våra visioner.

Fördelningsstrategin kommer att ha mycket gemensamt med den första utvärdering som VR och Vinnova redovisade redan för två och ett halvt år sedan.

- Det viktigaste för labben är att visa att de kan attrahera företag. Framför allt vill vi att de ska få in företag som tidigare inte känt till eller utnyttjat den här typen av verksamhet, säger Esbjörn Hogmark.

Det labb som visar sig vara bäst på att få in nya företag samt tar initiativ till samverkan mellan labben kommer således att få mest pengar i nästa omgång. Även ytterligare några punkter, som ännu inte är klara, kommer att vägas in.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)