JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömförsörjning på högre nivå
Amerikanska Summit Microelectronics har infört ett nytt sätt att konstruera kraftförsörjning i konsumentelektronik. En programmerbar DC/DC-omvandlare med nio kanaler gör jobbet enkelt, hävdar företaget.
DC/DC-omvandlaren SMB120 är den första kretsen i en helt ny typ av produktfamilj från Summit Microelectronics.

Tanken är att omvandlaren ska användas för att styra spänningsmatningen till exempelvis signalprocessorer, styrkretsar, LCD-displayer och lysdioder som ger bakgrundsbelysning i exempelvis mobilterminaler, olika typer av GPS-terminaler, PDAer samt digitala kameror och videokameror.

SMB120 innehåller totalt nio kanaler som hanterar spänningomvandling. Fyra är pulsbreddsmodulerade (PWM) buck-omvandlare, tre är PWM boost-omvandlare, en är PWM inverterad buck-boost-omvandlare medan en är en linjär LDO-regulator. Alla de åtta pulsbreddsmodulerade kanalerna kan programmeras digitalt.

Omvandlaren använder I2C-bussen för att få tillgång till ett programmerbart användargränssnitt. Genom det kan konstruktören styra de olika utgångarna oberoende av varandra. Utgångarna kan styras med avseende på timing och slew rate.

Dessutom kan utspänningen hos respektive kanal programmeras eller justeras momentant med en noggrannhet på ±0,5 procent.

Via det digitala gränssnittet kan konstruktören även beräkna och övervaka hela systemets spänningsförsörjning.

Det går exempelvis att granska under- och överspänningar samt se hur batteriet mår. Konfigurationsdata är lagrat i ett EEPROM.

SMB120 kommer kapslad i en QFN med 64 anslutningar. Den matas från 2,7 till 5,5 V och har ett temperaturområde som sträcker sig från 0 till 70 grader C.

Summit har även tagit fram ett utvecklingspaket som inkluderar ett utvecklingskort, SMB120EV, ett grafiskt användargränssnitt samt hårdvara för uppkoppling till en dator. Med hjälp av utvecklingspaketet kan en konstruktör enklare komma igång och utveckla en prototyplösning kring SMB120.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)