JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 48 portars Gigabit Ethernet i en krets
Ageres köp av Terablaze och Massana bär frukt

När Agere bestämde sig att storsatsa på Gigabit Ethernet valde man den enkla lösningen företagsköp. I augusti 2003 köptes Phy-specialisten Massana, och i januari 2004 växelkretstillverkaren Terablaze. Nu presenterar Agere resultatet: ett paket för en billig 48-portars Gigabit Ethernetväxel med minsta möjliga antal kretsar.
Mest imponerande är ET4K-familjen av växlar-på-en-krets. Riktigt kompletta Gigabit Ethernetväxlar på en krets är de nu inte, men det som ryms inuti är imposant nog. ET4100 stödjer 24 10/100/1000 Mbit/s Ethernetportar plus fyra Gigabit serdes-portar och två 10 Gbit/s Ethernetportar. ET4001 har 48 Gigabit Ethernetportar och fyra serdes-portar, medan ET4101 har samma som 4001 plus två 10 Gbit/s Ethernetportar.

Kretsarna stödjer paketprocessning på nivå 2-4 i linjehastighet, men bara för de funktioner som kan väntas behövas i enklare Ethernetväxlar för kontorsmiljö. För mer avancerade tillämpningar som stadsnät hänvisar Agere till nätverksprocessorer för pakethanteringen.

- De här kretsarna är väldigt noggrant positionerade för att lösa det här specifika problemet, säger Brian Murray, medgrundare av Massana och nu på Agere.

Noggrann uppdelning
Det som saknas i kretsarna är det fysiska gränssnittet, och för detta ändamål lanserar Agere samtidigt Truephy ET 1080, en åttaportars PHY-krets för Gigabit Ethernet. Sex sådana kretsar och en växelkrets ger tillsammans en Ethernetväxel.

- Vi har integrerat så mycket vi tror är vettigt i växelkretsen, men vi kan inte integrera de analoga delarna i en traditionell CMOS-design. Det här är vad vi anser är den optimala partitioneringen av funktionerna, förklarar Brian Murray.

Tagna som ett paket ger kretsarna en effektåtgång på mindre än 500 mW per Gigabit Ethernetport. Enligt Ageres egna jämförelser med konkurrerande produkter ger Ageres lösning 50 procent mindre kretsar och 35 procent lägre energiförbrukning i växeln. Kretskortsytan kan minskas med 30 procent.

- För den här typen av pizzakartongväxlar är det extra viktigt med låg energiförbrukning, eftersom värmehanteringen lätt blir ett problem, berättar Brian Murray.

Agere har redan tillkännagivit två kunder som tänker använda kretspaketet i sina växlar: Accton och Delta. Kretsarna börjar levereras i volym första kvartalet 2005.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)