JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill hitta strömsnåla processorer
Organisationen Embedded Microprocessor Benchmark Consortium (EEMBC) har under flera år pratat om att ta fram ett prestandamått på energiförbrukning i processorer. Nu tycks det som om projektet börjar röra sig.
- Vi är på det stadiet att vi har börjat köpa speciell utrustning för att utföra mätningarna, säger organisationens ordförande Markus Levy.

EEMBC har startat två arbetsgrupper. Den ena för mätning på fysiska processorer. Den andra för mätning på IP-kärnor, genom simulering.

Prestandamåttet är i båda fallen "joule per operation".

År 2000 startade EEMBC ett liknande projekt. Den gången stupade det på att de drivande personerna gick vidare till andra uppgifter.

Den här gången har EEMBC lyckats engagera PMC-Sierra, Ceva, som säljer signalprocessorer i form av IP-block och EDA-leverantören Synopsys till ledande roller.

- Effekt och energi är ett hetare ämne idag än för 3-4 år sedan, säger Markus Levy.

Dagens EEMBC har en serie testsviter som mäter inbyggnadsprocessorers prestanda för olika tillämpningsområden, som hemelektronik och telekom.

- När det gäller energiförbrukning har alla processorsäljare sina egna sätt att mäta. Det gör det nästan omöjligt att jämföra, säger Markus Levy. Jan Tångring

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)