JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik/EP infriade förväntningarna
Det kom 8 682 besökare till mässan Elektronik/EP, årets stora kraftsamling i den svenska elektronikbranschen.

Entusiasterna hade hoppats på 10 000, men med tanke på att bara 6 600 kom till Göteborg för Electronix-mässan 2003 så måste ändå siffran betraktas som väl godkänd. Branschen är helt enkelt inte större än såhär nuförtiden.

Arrangörerna kan därmed pusta ut. Gör man det mesta rätt - vilket årets projektstab lyckats med - så går det alltjämt att anordna bra elektronikmässor här i landet. Utan innovativa inslag som halvledartorg, EDA Village, paneldebatt, levande produktionslina och Wireless Center så hade helt klart färre besökare kommit. Inte minst glädjande var det att se en så stor kohort från Ericsson.

Något överraskande var publikintresset störst bland produktionsmontrarna och minst bland inbyggda system. Förvisso hade embeddedsektionen dragit en nitlott i monterplaceringen, men det förklarar inte hela skillnaden i besökarantal. Antingen är de besökare som brukar vara intresserade av inbyggda system aningen mäsströtta, eller också hade företagen där inte gjort sitt förarbete lika bra som produktionskollegorna.

Alla nymodigheter på mässan gick dock inte hem. Idén med kvällsöppet var nog bättre före mässan än under - i påtagligt många montrar satt personalen ensam framåt sextiden, mer eller mindre diskret klunkande på öl eller vin.

Flera med mig saknade också ett jobbsökarforum. Ett antal
montrar skyltade öppet med att företaget sökte personal, och ett flertal teknologer gick runt på mässan och sökte exjobb. Om konjunkturen håller sig stabil så borde dessa ansträngningar kunna få lite hjälp på traven på nästa mässa.

Som elektronikentusiast var det också roligt att notera att mediebevakningen blev bättre än vanligt. Varken tv, radio eller Dagens Industri brukar ju uppmärksamma elektronik särskilt ofta, men nu blev det flera inslag.

Arrangörerna av nästa branschmässa - Electronix 2006 i Göteborg - har naturligtvis fått draghjälp av att Elektronik/EP blev så bra. Men samtidigt har ribban höjts. För faran är inte över - Electronix måste upplevas som minst lika bra som Elektronik/EP av såväl besökare som utställare om den svenska elektronikbranschen ska ha någon mässframtid.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)