JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Realtid med litet fotavtryck
Synthos är ett nytt verktyg för att generera ett skräddarsytt realtidsoperativsystem som passar både små och stora styrkretsar.


Santa Clara, Kalifornien
- Vi körde igång lite smått förra året men Designcon är första gången vi visar upp Synthos på en mässa, säger Bob Zeidman.
Synthos skapar operativsystemet, syntetiserar det, utgående från ett högnivåspråk som C på samma sätt som man syntetiserar hårdvara. Programmeraren specificerar bland annat prioriteringsordningar och skeduleringsalgoritmer. Programmet tar sedan koden och syntetiserar den till funktionsanrop och en konfigurationsfil. Datastrukturerna ligger i programvaran så det behövs ingen dedicerad hårdvara. Dock måste processorn ha en C-kompilator för att det ska fungera.

Det är med andra ord en form av statisk scemaläggning.

- Det går snabbt att byta arbetsuppgift (task switching) eftersom programmet vet exakt vilka dataregister som behöver ändras. Och så tar operativsystemet väldigt liten plats, säger Bob Zeidman.

På mässan visade företaget upp en tillämpning i form av en webbserver.

- Vi började med att implementera den i en 32-bitars Niosprocessor på en FPGA-krets från Altera. Sedan tog vi källkoden och syntetiserade den en gång till för en åttabitars PSoC från Cypress.

- Kärnan upptar inte mer än 1,2 kbyte och datastacken är på 180 byte. Det gör att man slipper ha ett externt minne för operativsystemet. Dessutom sjunker effektförbrukning.
Företaget ha ingen återförsäljare i Europa men det går att köpa verktyget över nätet.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)