JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cobolt dubblar ljuset
Kristallaser med två våglängder utmanar gaslasrarna

Dual Calypso är en diodpumpad kristallaser med två våglängder i den synliga delen av spektrum från svenska Cobolt. Produkten lanserades på optomässan Photonics West i USA i slutet av januari.
Hemligheten sitter i kristallen.

Ljuset skapas av en vanlig halvledarlaser som omvandlar den elektriska strömmen till fotoner. Ljuset leds sedan in i en laserkristall som generera infrarött ljus. Därefter går det till en fördubblingskristall som dubblar frekvensen vilket motsvarar en halvering av våglängden.

Cobolt köper kristallerna och skapar sedan den speciella randning av tunna skikt med olika polarisationsriktning som ger frekvensbubblingen. Företaget har också utvecklat ett billigt byggsätt för att montera och linjera upp komponenterna.

För att få ut två våglängder i samma stråle har man placerat två laserkristaller efter varandra liksom två fördubblingskristaller. Laserkristallerna pumpas av en och samma laserdiod.


San José, Kalifornien
- Vi demonstrerade konceptet på fjolårets mässa och i år lanserar vi produkterna. säger Håkan Karlsson på Cobolt.

Företagets diodpumpade kristallasrar (diod pumped solid state laser, DPSSL) används för att ersätta gaslasrar ibland annat mätinstrument för biomedicinska tillämpningar.

- Calypso är 40 gånger effektivare, 20 gånger mindre, har dubbla livslängden och tre gånger mindre brus än gaslasrar och dessutom slipper man kylfläkten. säger Håkan Karlsson.

Att gaslasrar ändå dominerar marknaden för ljuskällor i det synliga området beror på att kristallasrarna hittills bara kunna generera en enda våglängd.

Med Dual Calypso förändras det. Lasern ger våglängderna 491 nm plus 532 nm i samma stråle. Effekten är 20 mW för vardera våglängden. Lasermodulen är 105x70x38 mm och drar mindre än 40W. Den ger en stabil utsignal över temperaturområdet +10 till +40 grader Celsius och har en livslängd på åtminstone 20 000 timmar. RMS-bruset är lägre än 0,3 procent.

¬ Vi planerar också för en produkt med tre våglängder, det blir 457, 491 och 532 nm.

Våglängderna motsvarar violett, ljusblått och limegrönt ljus.
Förutom Dual Calyso lanserade företaget också Calypso. Lasern har en våglängd på 491 nm och finns med uteffekter på 25 mW eller 50 mW.

Sedan tidigare tillverkar Cobolt lasrar som ger blått ljus (473 nm) respektive limegrönt ljus (532 nm) liksom pulsar IR-ljus.
Priset för Dual Calypso ligger på cirka 10 000 euro.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)