JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Montavista ringar in Linux för mobiler
Samarbete med Arm, Intel, Motorola, NEC, TI, TTPCom

Montavista samlar halvledartillverkare och programvarukonstruktörer till en samarbetsorganisation för mobiltelefoner som använder Montavistas version av operativsystemet Linux.

Hårdvaruleverantörerna Arm, Intel, Motorola, NEC, TTPCom, Texas Instruments och Panasonic, och operatören NTT Docomo är några av dem som uttalar sig positivt för Montavistas initiativ, som heter Mobilinux.

Operas och Telecas tillämpningsprogram, Jalunas realtidsplattform och Esmertecs Java är några av programvarubidragen.

Syftet med Mobilinux är att skapa en butik för referenskonstruktioner där intresserade mobiltillverkare kan shoppa allt för en Linuxmobil.

Linux från 1 till 26 procent

Montavista försöker etablera sig som den ledande Linuxleverantören på telekomområdet. Företaget realtidsanpassar standardversionen av Linux och har vunnit flera kontrakt för utveckling av Linuxssystem till både mobilterminaler och telekomrack.

Samsung och Infineon finns inte med i Mobilinux. De tar nu ett eget initiativ i samarbete med norska gränssnittsleverantören Trolltech och indiska multimediaprogramföretaget Emuzed och lanserar den första referenskonstruktion för en Linuxmobil som klarar både UMTS och Edge.

Idag har Linux bara en procent av marknaden i konkurrensen med Windows-, Palm- och Symbianmobiler. Men innan årets slut kommer andelen att hoppa upp till 26 procent, enligt analysföretaget IDC. Det beror främst på ett starkt intresse från Japan och Asien för Linux i 3G-mobiler.

Enligt Linuxleverantören Montavista har fyra av de fem största mobiltillverkarna tillverkat, eller håller på att tillverka, en mobiltelefon som använder Linux.

Av dessa fem -- Nokia, Motorola, Samsung, Siemens och Sony Ericsson -- har bara Motorola annonserat en Linuxmobil idag.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)