JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dubai miljardsponsrar elektronik
Med löften om allt från skattebefrielse till sponsrade verktyg och labb vill miljardsatsande Dubai Silicon Oasis locka till sig så många elektronikföretag som möjligt.


Dubai, en av de oljerika staterna i Förenade Arabemiraten vid Persiska vikens kust, satsar hårt på att bygga upp en helt ny elektronikkompetens. I en första fas ska 2,5 miljarder kronor investeras i ett över 7 miljoner kvadratmeter stort "mikroelektroniskt innovationscentrum", något som närmast kan beskrivas som en företagskuvös i makroformat.

Innovationsföretag lockas med sponsrade verktyg från Synopsys (som för övrigt själv hör till de första inflyttarna), tillgång till labb och serverfarm, låg hyra och sponsrat IT-stöd. Det lokala asicdesignföretaget Sinova Semiconductor kan också ställa upp med konstruktionsstöd.

Målsättningen är till en början att etablera sig inom halvledare för trådlös kommunikation, nätverkssäkerhet och multimedia. På sikt är dock ribban betydligt högre.

- Vi vill skapa ett världsledande centrum för avancerad elektronikinnovation, konstruktion och utveckling, säger Dubai Silicon Oasis ordförande, Shejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, i ett pressmeddelande.

Även administrativt stöd utlovas. Det ska ta högst 30 dagar att ordna alla papper, visum och andra tillstånd som behövs för att starta ett företag. Varken inkomstskatt eller företagsskatt behöver betalas. Organisationen utlovar även rättshjälp och stöd av lokala advokater om så skulle behövas.

I Dubais visioner ingår även ett universitet med både utbildning och forskning, samt någon form av halvledartillverkning. På den sista punkten skyndar man dock långsamt, måhända efter en fiaskoartad satsning 2002 då Dubai ville bygga en kiselgermaniumfabrik i Frankfurt-an-der-Oder i östra Tyskland. Den tiomiljarderssatsningen sprack då den tyska delstatsregeringen inte ville ställa upp som garant för lån på 3,5 miljarder kronor.



Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)