JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åttabitare med FPGA-motor
Tjeckisk forskning gör Atmels systemkrets rekonfigurerbar

FPSLIC II, Field Programmable System Level Integrated Circuit, är en liten och billig rekonfigurerbar systemkrets som nu kommer i en andra version. Den utmanar betydligt större och dyrare FPGA:er.

Precis som kameleonten ska Atmels systemkrets FPSLIC II byta skep-nad när arbetsuppgifterna ändras. Kretsen innehåller Atmels åttabitarsprocessor AVR, 36 kbyte SRAM, en hårdvarumultiplikator, diverse periferienheter och ett FPGA-block på mellan 256 och 2 300 celler.

- Även om SRAM-baserade FPGA:er alltid går att programmera om har det varit nästan omöjligt att göra det i praktiken eftersom det inte funnits några verktyg som stöder funktionen. Vi är först med det, säger Bill Gross på Atmel.

EDA-verktyget har tagits fram i samarbete med Institute of Information Theory and Automation som är ett tjeckiskt forskningsinstitut.

Det största problemet vid rekonfigurering av programmerbar logik är att veta att rätt funktion laddas vid rätt tillfälle och att olika funktioner inte laddas ovanpå varandra.

Virtuell sockel

- Vi har löst problemet genom att addera en kontrollenhet för rekonfigureringen, två DMA-enheter, ett dedicerat gränssnitt mellan FPGA-blocket och AVR-processorn liksom en virtuell sockel i FPGA-blocket.

Tanken är att konstruktören ska fylla den virtuella sockeln med en färdig funktion från ett biblio-tek med olika hårdvaruacceleratorer för till exempel Ethernet, multimediakort, talsyntes och ljudkodare. Biblioteket släpps senare under året men kretsarna är redan i produktion.

Användarna kan självklart utveckla egna funktioner som pluggas in i den virtuella sockeln.

Atmels koncept liknar väldigt mycket det som Triscend lanserade 1998. Företaget köptes upp förra året av Xilinx och produktionen har upphört.

Vill in i mobiler

- FPSLIC är betydligt enklare att använda. Triscend hade en väldigt speciell buss som var svår att programmera.

Atmel hoppas att FPSLIC ska ta plats i allt från dyrare mobiltelefoner, set-top-boxar, och tangentbord till ljudutrustning och smartkort.

Priset för kvantiteter på 100 000 exemplar ligger mellan 4,5 dollar och 12,90 dollar. Det beror på antalet FPGA-celler.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)