JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 19 januari 2020 VECKA 03
Ericsson ska tillsammans med kinesiska ZTE ta fram produkter och tjänster för Kinas 3G-standard TD-SCDMA. Ericsson startar dessutom ett TD-SCDMA-utvecklingscenter i Kina med initialt 50 anställda.


Kina väntas i år dela ut sina första 3G-licenser, och frågan om vilken standard dessa kommer att följa är ännu inte besvarad. Striden står mellan WCDMA, CDMA20001X och TD-SCDMA, eller om man så vill något tillspetsat mellan europeisk, amerikansk och kinesisk teknik.

Ericsson har hittills lagt de flesta av sina ägg i WCDMA-korgen. Men på ett möte med finansanalytiker häromdagen antydde FoU-chefen Håkan Eriksson att TD-SCDMA fått högre prioritet. Och idag berättade företaget att man dels tänker samarbeta med kinesiska ZTE om teknikutveckling inom TD-SCDMA och dessutom etablera ett forskningscentrum för standarden i Nanjing. Centrumet får till en början 50 anställda forskare.

ZTE är jämte Huawei Kinas största telekombolag. Företaget har ett kontor i Kista Science Tower, ett stenkast från Ericssons huvudkontor.

TD-SCDMA-standarden började utvecklas på slutet av 1990-talet av kinesiska Datang Mobile Communications i samarbete med Siemens. Än så länge finns inget kommersiellt TD-SCDMA-nät i drift.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)