JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Bli inte överkörd (don't be a roadkill). Det var budskapet från Ken Klein, vd för Wind River och en av inledningstalarna på ESC.


- Över hälften av alla utvecklingsprojekt är tre till fyra månader försenade, en tredjedel når inte de uppsatta målen, 24 procent av alla projekt blir aldrig klara och två tredjedelar av de projekt som ändå når ända fram drar över budget, säger Ken Klein som är vd på Wind River.

Siffrorna kommer från en färsk undersökning som förlaget CMP i år genomfört för 13: gången.

Ett genomsnittligt inbyggnadsprojekt i Europa eller USA är på 14 månader och omfattar 13 personer för både hårdvara och programvara. För det mesta är det programutvecklingen som tar längst tid.

Fortfarande skrivs över hälften av alla program i C-kod, 25 procent i C medan 5 procent är assembler. Det mycket hypade Java ligger runt 3 procent. Och precis som förväntat går trenden mot C medan C och assembler minskar.

Så vad ska man då göra för att inte tillhöra förlorarna? Ken Klein har fem budord: sluta göra allting själv, dela med dig, ta inte saker personligt, hjälp din chef och säg ja till förändringar.

- Dagarna då det var jag och mitt är förbi. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet igen utan använd det som andra skapat och tillför värde på en högre nivå.

Budskapet ligger i linje med företagets egen helomvändning det senaste året. Wind River har gått från slutna verktyg till att helhjärtat omfamna öppenheten. Företagets verktyg har anpassats till Eclipse, med tanken att användaren ska kunna sätta ihop sin egen utvecklingsmiljö från olika leverantörer.

- Gör ni det kommer ni inte bara att överleva utan också växa och frodas i den värld analytikerna kallas DSO, Device Software Optimization, säger Ken Klein.

Medan embedded (inbyggd eller inbäddad) syftar på en programvara som får en apparat att fungera så ger DSO en apparat ett mervärde, gör att den står ut i mängden. I alla fall om man ska tro Wind River som hellre använder DSO än embedded.

- Medan inbyggnadsvärlden är en stagnerande 750 miljoner dollarsmarknad växer DSO-marknaden snabbt mot 3 miljarder dollar. Och det är där vi vill vara, säger Ken Klein.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)