JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Svenska Interpeak har utvecklat en programvara för att säkerställa identiteten och skydda data från enheter som är uppkopplade via ett trådlöst nätverk.


- Det finns två problem med trådlösa datanät, det är att säkerställa identiteten hos en terminal som vill logga in och att kryptera data från terminalen, säger John Lawitzke på Interpeak.

Den lägsta formen av säkerhet i trådlösa datanät är att lägga in en fast nyckel, så kallad WEP (Wired Equivalent Protocol).

- Den är lätt att knäcka så man gick vidare med WPA (Wi-Fi Protected Access) som innehåller identifiering av den som vill ansluta sig och dynamisk nyckelhantering.

Standardiseringsorganet IEEE har dock tagit ett steg till och i juni förra året antogs ett tillägg kallat 802.11i som innehåller en bättre krypteringsmetod och dessutom ett förfarande för att identifiera en terminal som vill ansluta sig till nätet (det senare tillägget har beteckningen 802.1x).
- Det vi lanserar nu är en implementation av 802.11i på en IPv4- eller IPv6-stack, säger John Lawitzke.

Logga in kassan
Programvaran gör det möjligt för till exempel en kassapparat att logga in på nätet och påbörja autentiseringen, där en server som finns i nätet säkerställer identiteten hos terminalen.

Interpeak 802.1x Supplicant börjar levereras under andra kvartalet och går att köra på en mängd operativsystem, inklusive Linux, Integrity, OSE, Vxworks, Nucleus och Itron. Pro.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)