JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JAN TÅNGRING: Samsungs brott lönar sig på tre veckor
http://etn.se/images/stories/personal/janne.jpgJAN TÅNGRING:

Samsungs brott lönar sig på tre veckor

Samsung blir nu ”bara” skyldig Apple 929 miljoner dollar i skadestånd för patentintrång och andra IPR-brott. Fortfarande ett högt belopp. Men ändå en god investering med facit i hand – Samsung är den enda mobiltillverkare som tjänar pengar vid sidan av Apple.
En del av miljardskadeståndet från domen i fjol har omförhandlats med en ny jury, som sänker beloppet. Juryn gjorde bedömningarna per produkt och av de 13 produkterna höjdes skadeståndet för sju och minskats det för sex. Netto sänks det totala skadeståndet från i fjol med cirka en tiondel och slutsumman hamnar på 929 miljoner dollar, motsvarande 100 000 ton femcentare.

Samsung må ha förlorat rättegången, men om företaget inte kopierat Apple, hade läget för företaget kunnat se betydligt blekare ut.

Brott lönar sig är sensmoralen i denna historia.

Under rättegången har det framgått att en desperat ledning för Samsung plötsligt insett att Apples mobiler var mycket bättre än de egna. Företaget lät upprätta en lista på 126 designskillnader som man ville kopiera från Apple

Google försökte övertala Samsung att vara mer diskret när företaget lanserade mobiler som var till förväxling lika Apple Iphone. 

 

Men Samsung lyssnade inte. Och det var kanske helt rätt beslut.

 

För å ena sidan resulterade kopierandet i detta rekordskadestånd. Men å andra sidan är Samsung idag den tillverkare som tjänar mest på sina mobiltelefoner, efter Apple. Övriga gick plus minus noll i fjol.

 

Under 2012 gjorde Samsung en vinst på cirka 18 miljarder dollar på sina mobiltelefoner. Så det tar bara Samsung knappa tre veckor att tjäna ihop till skadeståndet.

 

Och vem vet – kanske kan Samsung dra av skadeståndet som ”kostnader för inkomstens förvärvande”?

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus