JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ta DMASS med en nypa salt
Anna Wennberg, ElektroniktidningenANNA WENNBERG:

Ta DMASS med en nypa salt

När DMASS – Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists – rapporterar distributionen av halvledare i Europa är det dystra siffror för Norden som visas upp. Fast DMASS har ingen vidare koll på Sverige. Organisationen representerar enbart knappt en fjärdedel av distributörerna som fanns med på årets Komponenttoppen.
I över 25 år har Elektroniktidningen sammanställt Komponenttoppen‚ en översikt över de 30 största komponentdistributörerna i Sverige (länk). I fjol omsatte de tillsammans cirka 4 miljarder kronor på distribution av komponenter i Sverige.

Igår redovisade DMASS sin syn på den europeiska distributionsmarknaden för halvledare. Budskapet var att Europas distributionsmarknad för halvledare haft en genomsnittlig tillväxt under det senaste kvartalet på strax över fem procent, jämfört med samma period förra året. Alla regioner utom Norden, Frankrike, Belelux och Schweiz ökade.

”Norden och Benelux var verkligt svaga under det senaste kvartalet, medan Tyskland återfått en del av sin gamla styrka”, säger Georg Steinberger, som är ordförande för DMASS, liksom anställd på Avnet, i ett pressmeddelande.

I reda siffror innebär det, enligt DMASS, att de nordiska länderna minskade med nära nio procent medan Tysklands tillväxt låg på hela elva procent.

Samtidigt hävdar organisationen att den erbjuder sina medlemmar ett tillförlitligt statistiskt verktyg för att utvärdera sina olika marknader. Organisationen består idag av 35 aktiva medlemmar och påstår sig representera 80 till 85 procent av den totala europeiska distributionsmarknaden, beroende på region.

Men detta stämmer inte – åtminstone inte för Sverige. Av de 30 företagen med egna staplar på årets Komponettoppen har DMASS enbart med sju i sin statistik: Arrow, Avnet/EBV, Digi-Key, Farnell, Future, Mouser och Rutronik.

Övriga 23 distributörer på vår 30-i-topp-lista räknas alltså inte in av DMASS, trots att de representerar ganska precis 40 procent av komponentdistributionen här i landet och organisationen påstår sig hantera ett ”tillförlitligt statistiskt verktyg”. Här bör påpekas att DMASS tittar på halvledarförsäljning, medan Komponenttoppen även tar med andra komponenter. Det i sig har dock ringa betydelse i detta resonemang.

Jag förvånar mig inte över att DMASS lobbar för sina medlemmar – det är förståeligt. Däremot bör man kunna förvänta sig att en organisation som DMASS vet att redovisa korrekt fakta – annars kan konsekvenserna för både medlemmar och olika regioner bli annat än önskat.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)