JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsungs böter: 2500 lastbilar mynt

Samsungs böter: 2500 lastbilar mynt

Efter tre dagars överläggning var juryn vid distriktsdomstolen i San José i Kalifornien överens. Samsung måste betala 890 miljoner dollar i böter för patentintrång. Om Samsung väljer att betala med 5-centsmynt blir det runt 2500 fulla lastbilar.
New York Times rapporterar i dag om jurybeslutet som innebär att en av patenttvisterna mellan Apple och Samsung är avslutad – om inte Samsung överklagar. (Länk till NYT-artikeln)

Redan förra året slog en amerikansk domstol fast att Samsung gjort intrång på fem av Apples patent i 13 stycken Samsungprodukter och dömde Samsung till 1,1 miljarder dollar i böter.

Den summan minskades sedan med drygt 400 miljoner på grund av några formaliafel.

Men juryn i San José säger nu att det inte blir någon rabatt av den storleksordningen. Samsung måste betala ytterligare 290 miljoner dollar till Apple.

Totalt kostar det Samsung 890 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder svenska kronor, att utan licensavtal ha använt sig av teknik som Apple har patent på, bland annat fingerrörelserna att zooma in och ut på mobilskärmen.

Det var den seriösa delen av den senaste nyheten i Apple-Samsung-konflikten.

Här kommer den mindre seriösa, den som redan blivit en vandringshistoria på nätet.

Eftersom domstolsutslagen inte säger hur böterna ska betalas får Samsung välja själv.

Redan i augusti förra året, när den första domen föll, började bloggarna, även på seriösa tidningar som The Guardian, att sprida ryktet att Samsungledningen valt att betala böterna i 5-centsmynt.

Skulle Samsung betala 1 miljard dollar i 5-centsmynt skulle det bli 20 miljarder mynt. Och varje 5-centare väger 5 gram vilket innebär att hela bötesbeloppet skulle väga 100 000 ton.

För att frakta denna enorma mängd mynt skulle det gå åt 2 500 stora lastbilar som skulle rulla upp på infarten till Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien. Och Apples vd Tim Cook skulle få ett telefonsamtal fram Samsungs vd och styrelseordförande Lee Kun-hee, som skulle förklara att så fick det bli.

Den aktuella patenttvisten inleddes för drygt två år sedan.

Nästa rättsprocess inleds i mars nästa år och handlar om att Samsung gjort intrång på Applepatent med en rad nyare produkter, framför allt storsäljaren Samsung Galaxy S3.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)