JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Folk vet inte vad de kan få 

JAN TÅNGRING:
Folk vet inte vad de kan få

Det finns en massa tekniska problem därute som går lösa med metoder som inte ens är särskilt avancerade. Men hur ska problemen hitta fram till dem som kan lösa dem? 

Konsulter redo att göra skillnad

Elektroniktidningen har Sveriges enda register som omfattar elektronikkonsulter och deras kompetenser.  På adressen etn.se/konsult hittar du cirka 220 elektronikkonsulter med kontor i Sverige. 

Elektroniktidningen publicerar guiden som en tjänst till sina läsare. Det är gratis att registrera sig och helt fritt att tanka hem guiden för vidare bearbetning i exempelvis ett kalkylark, och att sedan använda resultatet på alla tänkbara sätt.
 
Listan omfattar företag i Sverige som kan hjälpa dig att konstruera en produkt med elektro- nikinnehåll. 

De kan allt från att cadda och skriva drivrutiner till att ta fram hela din färdiga produkt i volym. 

Uppgifterna om vem som kan vad hittar du i registret. Det är alldeles för stort för att skriva ut på ett papper. Men du kan till exempel tanka hem det som ett kalkylblad och sortera det efter de kolumner du är intresserad av. 

Konsulterna behärskar VHDL- och mönsterkonstruktion, och maskinnära programmering. De kan ta fram analoga byggblock, arrangera vidareutbildning och bevaka patent och andra juridiska frågor. 

De har erfarenhet av allt från försvarselektronik till batterileksaker. 

Orolig över en internationell lansering? Här finns folk som kan ge dig råd om detta. Eller tvärtom – om du är ett utländskt företag som vill lansera produkter i Sverige.
 
MÅNGA AV KONSULTERNA utvecklar egna produkter och drygt 80 av dem kan ta fram en komplett produkt åt dig, från konceptualisering till postpaketering. 

De flesta av företagen består av en eller två personer – en fjärdedel är ensamma. 

Cirka 20 konsultföretag i Sverige har fler än hundra anställda. Bland dem jättar som ÅF med 8000. Eller franska Altran med 500 i Sverige och cirka 30 000 internationellt som ytterligare resurs. 

Som en grov uppskattning finns cirka 20 000 svenska elektronikkonsulter på företag i vårt register.

Saknas ditt företag är det hög tid att registrera sig! 

På den här länken (länk) kan du läsa en artikel om konsulten Trevolt, som just nu rustar upp den svenska järnvägen – i det närmaste på egen hand.

Det Trevolt gör är inte rocket science – jo, AI-detekteringen av slitna ledningar måste man säga är en tillämpning av state of the art inom IoT och AI. Men i övrigt – kabelunderhåll och kylning? 

DET SOM SLÅR mig när jag lyssnar på Trevolts berättelse är hur deras kunder snarast bara verkar ha råkat snubblat över Trevolt. Och därefter snabbt fått lösningar på problem som plågat dem länge. 

Adis Kurtalic är en av de två konsulterna på Trevolt. Som han säger är kundernas kompetens hög, men ligger på ett annat håll. Elektronik är en svart låda för dem. 

De upplever problem, men det vet inte var de ska leta efter lösningar eller ens vilka frågor de ska ställa. När det i själva verkat bara kan handla om något så enkelt som en sprucken kabel som tar in vatten. 

MIN FRU MINDES snabbt ett exempel från vårt eget liv. Hon och hennes kollegor hade epostat varandra i grupp och strulat med att hålla mottagarna aktuella genom att klippa och klistra adresser från gamla brev. 

Jag tipsade om att registrera en mailinglista och fick ett levande frågetecken till svar. När man är utanför sitt kompetensområde kan man inte ens skilja mellan vad som är enkelt och vad som är svårt. 

JAG HAR INGET komplett förslag till lösning på problemet med att få företag med elektronikproblem att förstå att det är det som de har, och att därefter få dem att hitta hjälp. 

Konsultguiden som Elektroniktidningen publicerar på www.etn.se/konsult är en del av en lösning. Registrets specialistkonsulter är en extremt viktig del av branschen. De löser problem som andra ofta inte har en susning om.
 
Vår konsultguide svarar på behov från dem som själva är elektronikutvecklare. 

Men helst också från dem vars verksamhet ligger inom helt andra områden. Frågan är bara hur dessa ska hitta fram till konsultguiden? 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)