JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia bygger Norgenät
Telia är nu på god väg att etablera ett eget nationellt telenät i Norge utan att hyra dyr kapacitet av gamla telemonopolet Telenor.

Förra veckan blev överenskommelse om fibernät till Oslo klar med Statnett, ägt av norska Vattenfall.

- Idag hyr vi kapacitet av Telenor men det är sex till tio gånger dyrare jämfört med svenska taxor. Vi förhandlar nu om att hyra nationellt fibernät av Statnett. Statnett är billigare än Telenor, säger Jan Morten Ruud, direktör för Telia nättjänster i Norge.



Vill växa snabbt


- Vårt mål är att ta 30 procent av den norska marknaden år 2000, säger Ruud.

1997 var den norska telemarknaden värd 22 miljarder norska kronor och Telias omsättning var då cirka 500 miljoner kronor. Telia planerar expandera mycket snabbt i Norge och enligt branschbedömare investerar Telia de närmaste åren så mycket som cirka en miljard kronor per år.

Avtalet om fiberkabeln till Oslo är den första i ett större samarbete med Statnett. Telia vill helt enkelt etablera en infrastruktur som är helt skild från Telenors, och detta skall ske genom att hyra och bygga ut egna förbindelser. Statnett är då mycket viktigt eftersom företaget har ett eget telenät och har goda möjligheter bygga ut kapaciteten i ett nytt nationellt fibernät.

Enligt Ruud täcker Telias nät idag cirka 85 procent av befolkningen i Norge. 15 ATM-växlar finns på plats och Telia hyr nätkapacitet av Telenor.



Även GSM1800


Målet är nu att sänka nätkostnaderna kraftigt och samtidigt utöka befolkningstäckningen. Telia vill ha tillgång till ett fibernät. Därmed blir det även billigt att höja kapaciteten i befintliga kablar i framtiden.

Telias norska långdistansnät är viktigt eftersom det används för att erbjuda telefoni, datakom och Internet. Låga kostnader för nätet underlättar priskonkurrens med Telenor. Telia hoppas även få licens för att bygga ett digitalt GSM-nät i 1800 MHz-bandet.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)