JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäkitalo tror på 10 Mbit/s i mobilen

I det just nu största svenska forskningsprojektet inom telekom skall Telia och Ericsson tillsammans med de ledande tekniska högskolorna i Norden ta fram ett helt nytt mobiltelefonisystem som klarar upp till 10 Mbit/s.

Namnet är PCC, Personal Computing and Communication.

Sverige kraftsamlar nu för att bygga fjärde generationens mobilnät; ett radiobaserat nät som klarar upp till 10 Mbit/s till abonnenten och ersätter både kabel- och mobilnät. Framtidens interaktiva multimedianät helt enkelt.

Utvecklingsprojektet heter Personal Computing and Communication (PCC) och just nu har rekryteringen av nyckelpersonerna startat. Det nya systemet skall vara klart i början av 2000-talet.

- Inget annat land i hela världen har något motsvarande projekt, säger Östen Mäkitalo, teknisk direktör i Telia och styrelseordförande i PCC.

- PCC innebär en kraftsamling av gräddan av den kompetens som finns i landet, säger han.

Förutom Telia är även Ericsson representerat i styrelsen i form av Jan Uddenfeldt, teknisk direktör på Ericsson Radio. I styrelsen sitter också Håkan Ramsin, VD för Bonniers Affärsinformation, liksom forskarvärlden med representanter från universiteten i Lund samt Aalborg i Danmark och Åbo i Finland.



Ersätter både fast och mobilt


Det som särskiljer PCC är att det är ett integrerat bredbandsnät som kan ersätta dagens fasta nät samt befintliga och planerade mobilnät. I såväl Japan som Europa finns projekt för att utveckla mobilnät med bredbandskapacitet. Men dessa projekt kan inte ersätta fasta kabelnät, de skall klara mobil bredbandskommunikation upp till 2 Mbit/s.

Japan är först ut. NTT Docomo planerar att starta ett mobilt bredbandsnät vid sekelskiftet. Europa ligger något senare med sitt mobila bredbandsnät. Europaprojektet heter UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Systemutveckling har startat både för UMTS och för NTT DoCoMo. USA har idag inget eget mobilt bredbandsprojekt på gång.



I drift tidigast år 2001


Om arbetet i projektet går bra, och nya system baserade på PCC utvecklas snabbare än förväntat, kan det bli så att PCC-nät ytterst kommer att konkurrera med UMTS och NTTs nät. Mäkitalo anger att avsikten är att PCC-nät skall kunna tas i drift omkring år 2005 men det kan också bli så att arbetet går snabbare så de nya näten kan tas i drift 2001 eller 2002.

- Frågan är vilket utrymme UMTS får. Under 1997 och 1998 vet vi det, säger Mäkitalo.

Målet är att nyckelkunskap för det nya bredbandsnätet skall utvecklas inom PCC som beskrivs som landets största enskilda forskningssatsning i telekommunikation. Programmet engagerar mer än 20 av landets ledande professorer och i ett första skede rekryteras 26 nya doktorander och antalet skall bli fler än 50, år 1999.

PCC är ett samarbete mellan Chalmers Tekniska högskola, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, Tekniska högskolan i Lund samt näringslivet.

Avsikten med projektet är att Sverige skall ta rejäla kliv mycket snabbt. Om allt går i lås innebär det att PCC skall generera ny viktig kunskap och nya produkter i världsklass.



40 miljoner om året


PCC finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) som med hjälp av pengar från de gamla löntagarfonderna stödjer forskning och forskarutbildning med målet att stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. Årsbudgeten för PCC är 40 miljoner kronor.

Diskussionen om PCC startade 1993. Till en början diskuterades två stora IT- projekt, det ena var Computers and Communication med inspiration från datavärlden, det andra hette Personal Communication och tankarna kom från telekomvärlden. PCC innebär att de båda projekten slås samman till ett enda.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)