Telia är först i världen med snabba VDSL-modem som klarar 50 Mbit/s i befintliga koppartrådar. Telia Research i Luleå har byggt ett prototypsystem som visades i början av april.
Massproduktion av Telias VDSL-modem kan i bästa fall starta 1998, då i samarbete med någon leverantör, till exempel Ericsson (VDSL står för "Very high speed digital subscriber line"). Telia vill skapa en industriell allians kring sitt VDSL-modem.
- Standarden för VDSL blir klar 1998, säger Leif Bengtsson i Telia Research. Modemen kan användas för huvuddelen av världens cirka 600 miljoner abonnentledningar av koppar. Vid massproduktion kostar modemen upp till några tusenlappar stycket.
Billigare än fiberPoängen med VDSL är att VDSL klarar alla nu kända behov av teletjänster; telefoni, snabb datakom, HDTV (High Definition TV). VDSL är ett billigare alternativ till att byta ut den befintliga abonnentledningen av koppar mot fiber och ända klara alla viktiga teletjänster. Det är därför telefonbolag, systembyggare och halvledarleverantörer världen över är så intresserade.
Enligt Telia är de viktigaste konkurrenterna amerikanska Amati, Kanadas Nortel, japanska NEC och Orckit från Israel. Ingen av dem har dock idag något eget prototypsystem, enligt Telia.
Det svenska telefonbolaget är ingen systemleverantör men genom att själv utveckla den nya VDSL-tekniken och påverka standardiseringen får Telia i bästa fall vad man vill och dessutom till lägre kostnader, understryker Leif Bengtsson som påpekar att om Telias lösning är tillräckligt bra så kan det bli licensinkomster i framtiden.
Använder 1024 bärvågorArbetet med VDSL-standardisering pågår inom fem organisationer och det finns stort intresse för att en gemensam teknisk lösning skall slå igenom, framför allt då i USA och Europa. Europas ETSI, USA:s ANSI och intresseorganisationerna ATM Forum, ADSL Forum och DAVIC arbetar alla med VDSL-standardisering.
Stridsfrågorna är många. Fyra linjekoder (modulationssystem) föreslogs ursprungligen. DMT (Discret Multitone) med flerbärvågssystem, CAP (Carrierless AM /PM) i enbärvågssystem, DWMT (Discret Wavelet Multitone) i ett flerbärvågssystem samt SLC (Simple Line Code) i ett enbärvågssystem.
I sin prototyp använder Telia DMT och 1024 bärvågor inom signalbandbredden 9,5 MHz. En ny metod för symbol-och klocksynkronisering används.
Telia anger även att man utvecklat en unik metod, kallad Zipper, för att klara dubbelriktad kommunikation i ett kopparnät. Telia hoppas nu att Zipper skall slå igenom vid standardiseringen. Med prototypen vill Telia Research övertyga om att de har en överlägsen teknisk lösning.
Göte Andersson