JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia bygger bredbandsnät med Gigabit Ethernet
Telia planerar att prova datakombranschens IP-teknik för sitt nya bredbandsnät. Telia planerar investera mer än tio miljarder kronor i sitt bredbandsnät men det slutliga valet av nätteknik är ännu inte klart.

Telia har tidigare startat prov med ATM- och ADSL-teknik. Det som är nytt i dessa prov är att datakomindustrins teknik med IP-växlar, routrar och den nya standarden Gigabit Ethernet används i hela nätet.

Avsikten är att bygga ett nytt lokalnät, parallellt med det befintliga telefonnätet, och prova om detta är det bästa alternativet. Telia vill undersöka om det är bättre med IP-nät än ATM- och ADSL-teknik som många telefonbolag i världen provar. Telia är först i världen bland de tunga telefonbolagen att prova ett bredbandsnät som helt bygger på datakomindustrins IP-teknik.

Inget motsvarande prov är känt. Enligt vad Elektroniktidningen erfar planerar Telia att genomföra proven tillsammans med telekomleverantören Ericsson. Nu i höst, i november, skall det enligt planerna bli klart i vilka bostadsområden det nya bredbandsnätet skall provas.

Om Telia sedan väljer att bygga ut sitt bredbandsnät med IP-utrustning så är det en viktig förändring på den tekniska kartan. Går resten av världens telefonbolag i samma riktning så handlar det utan tvekan om en historisk omsvängning. Låga kostnader för IP-nätutrustning är ett självklart motiv för teknikproven.

Enligt Telias kalkyler blir kostnaden för nätutrustningen några hundra kronor per månad och abonnent i stora bostadsområden där så gott som alla abonnenter ansluts. IP-nätet skrivs av på några år. Experter i Telia gör bedömningen att det på rent kommersiell basis därför går att motivera en utbyggnad av ett publikt IP-nät enligt den modell Telia nu vill prova.

I bostadsområdet byggs ett ryggradsnät med fiberkabel och i detta nät används Gigabit Ethernet. I fastigheterna placeras IP-växlar. Fram till abonnenterna dras fyrparkabel. Varje abonnent ansluts med Ethernet 100 Mbit/s. Abonnenterna får en fast IP-anslutning och en egen IP-adress.

Abonnenterna behåller det vanliga telefonjacket och samtidigt får de en Ethernetanslutning i sin bostad. När IP-nätet finns på plats kan en rad nya tjänster införas. Om visionen håller skall Telia sedan avveckla dagens telefonnät och gå över till IP-nät.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)