JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson säljer optiskt transportnät till BT
Ericsson har sålt ett optiskt transportnät baserat på WDM-tekniken och optiska växlar till brittiska telefonbolaget BT. Den nya produkten heter Erion (Ericsson Optical Network) och Ericsson ligger bland de första i världen med detta slag av WDM-nät.

Ericsson skall nu visa för BT att den nya produkten verkligen fungerar enligt specifikationerna, därmed öppnas dörren för volymleveranser till BT och då kan Erion nå brett genombrott 1998. Det är vad Ericsson hoppas på.

- Vi väntar att det skall bli miljardförsäljning för Erion. Vi tror det finns en enorm marknad, säger Jose Maria Daza, ansvarig för affärsutveckling för produkten inom Ericssons affärsenhet för Transport- och Kabelnät.

De närmaste åren kommer ett globalt genombrott för Wawelength Division Multiplex (WDM) och telefonbolag runt om i världen planerar införa den nya tekniken. Finessen med WDM är att via samma fiber sända flera parallella bitströmmar i olika våglängdsfönster. Dagens vanliga signalöverföringssystem klarar 2,5 Gbit/s, det motsvarar 35 000 samtidiga telefonsamtal.

Dessa system använder bara en enda våglängd i den optiska fibern. Idag finns nya WDM-system med 16 våglängder (40 Gbit/s). System med 32 och 40 våglängder kommer. Standard för 100 våglängder är fastställd. Erion innehåller Ericssons WDM-system för 16 våglängder, optisk växel och styrsystem. Styrsystemet fjärrövervakar hela nätet.



Automatisk omkoppling


Därmed blir det möjligt att automatiskt koppla om trafiken vid avbrott. Omkopplingen sker på optisk nivå. Motivet för att skapa ett integrerat optiskt WDM-system som Erion är pengar. Ericsson menar att detta är det bästa alternativet när WDM-nät skall byggas.

Experter inom Telia håller med. Sammantaget borde skyddsnivån bli högre och driftkostnaderna lägre, om Erion fungerar enligt specifikationen.

Kruxet med Erion är snarast att det är en mycket avancerad teknisk nätlösning. Det är ingen tillfällighet att Ericsson är bland de första med denna produkt.

Ericsson har sålt två provsystem av Erion, till BT och Telecom Finland. I USA finns leverantören Sienna som sålt sin motsvarande produkt till nätoperatörerna Sprint och Worldcom. Enligt Ericsson är det idag bara dessa fyra nätoperatörer som hittills valt att införa integrerade optiska WDM-system.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)