JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för digital-TV i USA
Världens största order på set-top-boxar för digital-TV lades nyligen då USA:s största kabel-TV-bolag TCI köpte 11,9 miljoner digitala TV-mottagare av General Instruments. Ordervärdet beräknas till 20 miljarder kronor.


- Tack vare den stora volymen köper vi avancerade digitala TV-mottagare till ett pris som aldrig tidigare varit möjligt, säger John Malone, ordförande i styrelsen för Tele-Communications Inc som har nära 12 miljoner abonnenter.

TCI:s digitala TV-mottagare klarar att ta emot flera hundra digitala TV-kanaler men den stora nyheten är alla andra nya tjänster; beställ-TV (video-on-demand), interaktiva TV-tjänster, skarp-TV (HDTV), snabb Internetaccess och Internettelefoni. Dessa digitala mottagare har inbyggda modem för snabb interaktiv kommunikation.

Enligt Wall Street Journal har TCI krävt att industrin skall leverera dessa digitala mottagare för cirka 300 dollar, drygt 2 000 kronor. Leveranserna skall starta 1999.

TCI anger att kontraktet med General Instruments innebär att upp till 11,9 miljoner digitala mottagare köps inom fem år. Ytterst kan upphandlingen växa till att omfatta upp till 25 miljoner digitala mottagare eftersom TCI samarbetar med en rad andra kabelbolag. Dessutom förhandlar även Time-Warner, USAs näst största kabelbolag, om köp av digitala mottagare.

Totalt finns cirka 65 miljoner kabelanslutna TV-hushåll i USA, drygt 60 procent av landets samtliga TV-hushåll.



Industristandard finns


Den amerikanska kabelindustrins utvecklingsbolag Cable Labs har utarbetat en gemensam arkitektur för digitala TV-mottagare som heter Open Cable. Avsikten med Open Cable är att etablera en verklig industristandard för kabel-TV i hela Nordamerika. TCI har sedan upprättat en egen specifikation som baseras på OpenCable.

TCI har förhandlat direkt även med leverantörer av maskinvara och programvara för General Instruments digitala produkter. TCI har valt både Microsoft och Sun som leverantörer av programvara. TCI har valt Microsoft som leverantör av operativsystem och Sun som leverantörer av utvecklingsverktyg för TV-tjänster.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)