JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia kastar ut Cisco
Telia satsar på Nortel efter att Cisco inte lyckats leverera sitt IP-baserade flertjänstnät.


- Cisco lyckades inte leverera sitt flertjänstnät i tid. Vi samarbetar nu med Nortel, säger Marianne Nivert, chef för Telia Nät.

Bakslaget är det största kända misslyckande som Cisco råkat ut för de senaste åren. Och för Cisco handlar det om mycket mer än bara förlusten av ett kontrakt värt 500 miljoner kronor. Det är en mycket viktig pregstigeförlust för företaget som vill visa att man kan vinna mot Lucent, Nortel och Ericsson när det gäller de nya viktiga multitjänstnäten.

När affären mellan Cisco och Telia var klar i slutet av februari beskrevs den som mycket viktig. Ansedda Financial Times skrev om en genombrottsorder med stora konsekvenser för de traditionella leverantörerna.

Bara några månader senare stod det klart att allt inte stod rätt till. I juni sade Marianne Nivert att Telia givit Cisco en varning, eftersom företaget inte levererade i tid. Idag står det klart att Cisco förlorat kontraktet.



Tre nät ska bli ett


Telia har tidigare haft tre olika nationella datanät: ett IP-nät levererat av Cisco, ett ATM-nät med utrustning från Lucent och GDC samt ett paketdatanät levererat av Nortel. Datatrafiken växer kraftigt i alla tre näten, och Telia bestämde sig för att införa ett multitjänstnät, som på sikt kan ta över trafiken i alla tre datanäten.

Det första steget skulle vara att ersätta det befintliga ATM-nätet med ett nytt multitjänstnät. Cisco fick kontraktet, i vilket det angavs att Telia skulle precisera sina tekniska krav efter februari 1999. När Telias tekniker gjorde detta visade det sig att Cisco inte klarade att leverera. Cisco sägs framför allt ha problem med stödsystemet för multitjänstnätet.

Göran Marby, Ciscos Sverige-chef, vill inte kommentera affären utan hänvisar till Telia.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)