JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varje lägenhet får eget styr- och reglersystem

Lägenheter i Borlänge och Gävle kan få individuellt mätt energiförbrukning, något som på sikt kan spara stora pengar för både lägenhetsinnehavarna och energibolagen.

Lösningen bygger på de Echelons neuronkretsar och de kommande IP-näten.



Nu kommer en ny generation billiga styr- och reglernät som klarar individuell mätning för förbrukning av vatten, värme och el i flerfamiljshus. De nya näten är så lovande att energiindustrin hoppas på besparingar i miljardklassen.

Det lilla Stockholmsföretaget Bextroem Automation ligger i främsta ledet. Som första användare i Sverige provar Borlänge Energi och Hyresbostäder i Gävle Bextroems nya system. Målet är att i stor skala införa den nya tekniken till alla hushåll i dessa städer.

En liten box med ett lokalt programmerbart mätsystem installeras i varje bostad och mätdata skickas till ett centralt system. Informationen kan sedan användas för att styra förbrukningen.



Bredband och Ebox


De nya systemen kommer sannolikt att påskynda utbyggnaden av de nya bredbandsnäten. Snabba och säkra IP-nät till hushållen behövs för att klara energibesparingarna.

För styr- och reglerindustrin hägrar en helt ny marknad som i framtiden kan bli värd flera hundra miljoner kronor per år bara i Sverige. Bextroems produkter baseras på IP-nät och Echelons Lontalk och avsikten är att trafiken skall gå via elnät, de nya bredbandsnäten och Ericssons Ebox eller motsvarande produkter.

- Idag har Bextroems inga konkurrenter. Min uppfattning är att det kostar ungefär dubbelt så mycket med de konkurrerande system som finns på marknaden, säger Calle Lindroth, marknadsansvarig för IT-tjänster vid Borlänge Energi och dessutom ordförande i användargruppen Lonuser Sweden.

- Jag tror att andra leverantörer kommer att utveckla liknande system. Bextroems har kanske sex till tolv månaders försprång gentemot konkurrenterna, säger Lindroth.

Med Bextroems system kostar det cirka 5 000 kronor per lägenhet att i stor skala installera ett styr- och reglernät - med traditionell teknik kostar det cirka 10 000 kronor. I båda fallen ingår el- och vattenmätare för 2 500 kronor. Det anger Niklas Björsell, projektledare hos utvecklingsföretaget Utilator i Gävle som samarbetar med Bextroem.

De två uppstickarföretagen Utilator och Daltek i Borlänge lanserar nu nya produkter baserade på Bextroems system för informationsinhämtning. Båda har utvecklat system som bearbetar den inhämtade informationen och gör den tillgänglig för bostadsföretag, energibolag och boende via Internet. Daltek och Utilator säljer kompletta system där även styrfunktion ingår.

Nyheten i Bextroems lösning är det lokala system som normalt placeras i bostaden. Det är en liten systemenhet med processor, minne och kommunikationsenhet. Till denna enhet kan upp till åtta givare anslutas. Systemenheten kommunicerar via elnätet med Ericssons Ebox eller någon annan lokalt placerad server. Mätinformationen skickas sedan via IP-nät till en central server och lagras i en databas.

Traditionella styr- och reglersystem har ingen lokal billig systemenhet placerad i varje bostad. Normalt finns en styrenhet per fastighet och givare anslutna till denna. Men med många givare i varje bostad blir det dyrt att klara kommunikationen.



Larmfunktioner kommer


Med det nya systemet går det att individuellt för varje bostad mäta och registrera förbrukning av varmvatten, kallvatten, gas och el samt temperaturmätning för olika rum i bostaden. Bextroem är i full färd med att tillföra ytterligare funktioner, bland annat tjuvlarm och trygghetslarm.

Borlänge Energi blev först i världen med att köpa Ericssons Ebox och Energibolagets vision är att alla elkunder på sikt skall förses med Eboxen och Bextroems system. Borlänge Energi har 28 000 elkunder varav 23 000 i Borlänge tätort.

- Om vi lyckas har huvuddelen av våra elkunder Eboxen och Bextroems system inom fem år, säger Calle Lindroth.

Idag finns ingen individuell mätning för en stor del av hushållens dagliga förbrukning, inklusive den viktiga energiförbrukningen. Bara i enstaka fall har något bostadsföretag eller energibolag infört individuell mätning och styrning för energiförbrukningen, system enbart avsedda för energibesparingar. Den nya generationens system klarar många tjänster.

En normal lägenhet förbrukar energi för cirka 5 000 kronor per år. Enligt Tomas Kristensson, energisparexpert vid ÅF Elteknik i Växjö, finns utredningar som visar att de boende i flerfamiljshus kan sänka sin förbrukning med cirka 20 procent när de får detaljkunskap om de verkliga energikostnaderna och en sänkning med ytterligare 10 procent är möjlig om de boende direkt kan styra sin förbrukning. Men förutsättningen för att nå dessa besparingar i landets 2,2 miljoner lägenheter är billiga system.

Nya leverantörer
- Bextroems är tidigt ute. Men framöver kommer en hel rad nya leverantörer med liknande system. De gamla systemleverantörerna måste se upp, säger Kristensson.

Idag dominerar Siemens (Landis & Staefa), TAC och Honeywell-INU Controll den svenska styr- och reglermarknaden för kommersiella fastigheter. Ingen av dem anger till Elektroniktidningen att de planerar satsa tungt på den nya marknaden i flerfamiljshusen. Men branschexperterna räknar med att de kommer.

 Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)