JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart bil nästa steg för Ericssons Ebox

Med en mobil version av kommunikaitonsservern Ebox vill Ericsson etablera en ny miljardmarknad.


Ericsson är i full färd med att utveckla en helt ny systemprodukt: den mobila Eboxen för säker Internettrafik som helst skall sitta i varje ny lastbil och personbil i framtiden.

Eboxen är en avancerad kommunikationsserver som skall garantera helt säker trafik till och från varje fordon, bland annat med hjälp av kryptering och avancerad behörighetskontroll. Kommunikation kan gå via flera olika mobilnät, till exempel paketdatanätet GPRS som kommer att införas i GSM-näten världen över. Ericsson provar nu det nya systemet på Västkusten i några fordon. Företaget hoppas snabbt starta samarbete med ett antal fordonstillverkare om det nya systemet.

- Jag kan bekräfta att vi utvecklar det här systemet men jag redovisar inga tekniska detaljer, säger Kent-Erik Lång som leder systemutvecklingen hos Ericsson Microwave Systems i Göteborg.

I dagsläget finns ingen industristandard för det nya område, men enligt vad Elektroniktidningen erfar vill Ericsson etablera en global industristandard för sina mobila Eboxar. Standarden ska framför allt klara tre viktiga funktioner; robust datakommunikation så att datatrafiken verkligen når fram, kryptering så att kommunikationen skyddas mot avlyssning samt behörighetskontroll så att både fordonet och den som kommunicerar med fordonet är säkert identifierade.

Scania Infotronics, som utvecklar en Internetplattform för Scania, ställer sig positiva till standardiseringsinitiativet.

- Om Ericsson lyckas standardisera dessa tre punkter är det bra även för oss. Då slipper vi utveckla egna lösningar, säger Peter Gillbrand som är vd för Scania Infotronics.



Fler leverantörer önskas


Argumenten för de höga säkerhetskraven och behovet av standardisering är lätta att förstå. Bilindustrin vill till exempel utveckla driftövervakningssystem som hämtar information från fordonen. Via datanäten skall det även bli möjligt att uppdatera programvara i fordonens vitala system, till exempel i motorn, och därmed ge fordonen tillgång till nya funktioner. Detta ställer mycket höga krav på säkerheten.

När standarder väl har etablerats ska det även bli möjligt att klara säker mobil datakommunikation med produkter från olika leverantörer.

- Det krävs att en kritisk massa av leverantörer samarbetar, till exempel Ericsson, Bosch, Delphi och några till. Det är sedan sannolikt att det finns utrymme för 5-6 tunga systemleverantörer på marknaden, säger en branschexpert till Elektroniktidningen.

Även Nokia och Motorola satsar på den nya marknaden men de har hittills valt mer företagsegna system, anger svenska experter.

Årligen säljs drygt femtio miljoner nya fordon, och den mobila Eboxen kommer vid massproduktion att kosta minst flera tusen kronor stycket. Om satsningen lyckas kommer det därmed att handla om en ny global marknad värd tiotals miljarder kronor per år, kanske mer än 50 miljarder kronor per år på sikt. Det kommer dock att ta flera år innan volymproduktion kan starta.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)